Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Efter tantrafestivalen – polisen utreder brott

Publicerad 2021-08-20

Bild från festivalen 2017.

Två personer har polisanmält Ängsbacka kursgård i samband med tantrafestivalen som slutade med ett smittoutbrott.

Polisen utreder om arrangörerna gjort sig skyldiga till framkallande av fara för annan.

– Vi får bedöma om man når upp till en så pass grov oaktsamhet som krävs, säger förundersökningsledaren Fabian Wallerström.

Över hundra personer har testat positivt för covid-19 efter att ha deltagit i en tantrafestival på Ängsbacka utanför värmländska molkom.

Nu har två privatpersoner polisanmält Ängsbacka kursgård för ”framkallande av fara för annan” i samband med smittoutbrottet.

– Vi har fått in två anmälningar än så länge, en av dem har lagts ned då rubriceringen är densamma, säger förundersökningsledaren Fabian Wallerström.

Coronautbrottet ledde till att Norge stängde gränsen mot Värmland, och arrangörerna har mött hård kritik från många håll.

Omkring 500 personer deltog i tantraveckan, en majoritet av de smittade var ovaccinerade.

Kan ge fängelse

Framkallande av fara för annan är ett brott som kan ge böter eller upp till två års fängelse. Polisens utredning ska visa om arrangörerna gjort sig skyldiga till ett så pass oaktsamt beteende som krävs för att nå upp till brottsrubriceringen.

– Bedömningen vi får göra är om det har varit ett oaktsamt beteende. För att det ska vara framkallande av fara för annan måste vi reda ut om man når upp till en så pass grov oaktsamhet som krävs, säger Fabian Wallerström.

En av personerna som polisanmält kursgården är hemmahörande utanför Värmland. Enligt NWT bor anmälaren i Stockholm och hade läst om det inträffade i kvällstidningarna.

Det händer “då och då”, att det kommer in anmälningar utifrån, enligt Wallerström. Inte minst när när en händelse får stor massmedial spridning.

– Det har blivit ett väldigt stort intresse. Jag förstår att det är många som berörs i och med att det pågår en pandemi.

Bild från festivalen 2017.

Hoppas att förundersökningen läggs ner

Enligt NWT skriver Ängsbackas ledning i ett pressmeddelande att de varit i kontakt med polisen och uppger att ”enligt uppgifter som vi fått idag” kan inte polisen hitta något som tyder på att arrangörerna har hanterat rutiner eller information om coronasituationen till deltagarna på något försumbart sätt. Vidare skriver ledningen att de hoppas att ”polis och åklagare snart lägger ner förundersökningen”.

Fabian Wallerström bekräftar att polisen har varit i kontakt med arrangörerna. I övrigt är han knapphändig med information med hänsyn till pågående förundersökning.

– Vi utreder ärendet just nu och försöker göra det så objektivt som möjligt. När det handlar om framkallande av fara för annan ska vissa rekvisit vara uppfyllda. Kommer vi fram till att de inte når upp till de rekvisiten läggs förundersökningen ned, men det får utredningen visa.

Polisen har varit i kontakt med jurister och åklagare, men i nuläget har ingen åklagare kopplats in i ärendet.

– Nu försöker vi reda ut hur man förberett, hur man bjudit in, vilken information gästerna fått och hur arrangemanget sett ut i stort. Vad har man tagit höjd för i och med pandemin? Har man varit ansvarfull?, säger Fabian Wallerström.

Ilska bland invånarna i Värmland efter tantrafestivalen - Norge stänger gränsenIlska bland invånarna i Värmland efter tantrafestivalen - Norge stänger gränsen