Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rött och vitt i Karlshamn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Carina och Jörgen lät favoritfärgerna synas när de gjorde sitt eget drömhus

I det egenhändigt ritade huset i Karlshamn har Carina och Jörgen inrett de stora ytorna med vitt som bas och rött som accentfärg.

Egen konst på väggarna och väl genomtänkta detaljer gör att huset känns både personligt och stilrent.

Allt startade för tre år sedan när man började bygga nya hus nära inpå det hus där paret då bodde. Eftersom utsikten blev förstörd började Jörgen fundera på att flytta.

–?Jag nämnde för Carina att vi kanske borde titta efter något nytt, berättar Jörgen. Inom två dagar hade vi otaliga huskataloger på köksbordet.

Paret ville själva bestämma hur det nya huset skulle se ut, vilket gjorde att de valde Rörvikshus. De ritade huset och fick sedan göra några mindre justeringar för att det skulle fungera byggnadstekniskt. Resultatet blev ett 210 kvadratmeter stort trähus med 16 ytterhörn, många öppna ytor och väl genomtänkta detaljer.

Klargrönt som accent

Carina och Jörgen har valt att ha vita väggar och vita möbler för att enkelt kunna ändra om när de tröttnar. Väggarna pryds av egenhändigt gjord konst och väggmålningar av olika slag. Alla detaljer går i svart, rött, grått eller glas. I sovrummet har de dock valt att bryta av med en annan stil och mer dova färger. Badrummet har de inrett med en klargrön färg som accent.

Det är Carina som har det största inredningsintresset i familjen och som lägger ner mest tid på att pyssla och göra om i huset.

–?Jag gillar att göra om och byta färger, berättar Carina. Jag älskar rött så det är en färg som alltid har haft en stor plats i våra hem, fortsätter hon.

Ett stilrent intryck

Trots att huset är fyllt av många prylar ger det ett stilrent intryck. Allt är noga utvalt, mestadels av Carina, och det är många av dem som kommer dit som tror att hon har inrett huset enbart med dyra designerprylar. Istället kommer det mesta från Ikea, Ilva, Mio och andra stora möbelvaruhus.

–?Jag blandar gärna dyrt med billigt och väljer efter min smak och stil i stället för efter ett pris eller märke, berättar Carina. Jag ­bryr mig inte om vilket märke det är om jag gillar en pryl. Däremot kan det ta emot att köpa ett tyg med ett populärt mönster från Ikea, eftersom jag vet att det kommer att finnas i var och vartannat hem, fortsätter hon.

Varmt och personligt

Parets sätt att tänka när det gäller inredning verkar vara helt rätt. Känslan när man stiger in i huset är nämligen häpnadsväckande och trots de många prylarna som ger en varm och personlig känsla har de lyckats med konsten att behålla stilrenheten.

Text: Alexandra Bylund

Foto: David Bergström

Följ ämnen i artikeln