Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Tre mätningar – tre olika resultat

Publicerad 2014-02-10

Lägsta stödet någonsin – eller glädjesiffror?

"Glädjesiffror för Reinfeldt", deklarerar Expressen med Demoskops mätning.

"M får lägsta stödet sedan 2009", uppger Aftonbladet via United Minds.

Och enligt Metro backar M – men bara marginellt.

Tre opinionsmätningar visar i dag upp tre olika resultat.

– Skillnaderna mellan mätningarna är ofta statistiskt betydelselösa, säger Johan Lyhagen, professor i statistik.

I dag presenterar tre olika tidningar tre olika opinionsmätningar. Resultaten ger olika bilder av vad valresultatet skulle bli om svenskarna röstade i dag.

Samtliga visar en ledning för de rödgröna partierna, som totalt hamnar på mellan 49,6 och 51,4 procents stöd, och att Alliansen har stöd på mellan 36,8 och 38,9 procent.

”M ökar”

När det gäller Alliansen visar Demoskop/ Expressens mätning att Moderaterna ökar med 2,6 procentenheter till 24,9 procent och skillnaden mellan blocken minskar med 3 procentenheter.

De minsta partierna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, båda klarar fyraprocentsspärren. KD får 4,0 och C 4,3 procent. Socialdemokraternas framgångar nu stannat av, enligt tidningen.

Alliansens fyra partier får totalt 38,1 procent och S, MP och V tillsammans 51,3 procent.

Sverigedemokraterna tappar för tredje mätningen i rad, minus 1,0 procentenheter till 8,8 procent.

”M backar”

I United Minds/ Aftonbladet backar däremot M med 2,4 procentenheter och får 21,6 procent, sitt lägsta stöd sedan 2009. C tappar och med 3,8 procent hamnar under riksdagsspärren. KD klättrar däremot över gränsen och får 4,4 procent.

Vinnare är MP som ökar 1,3 procentenheter till 10,2 procent, den högsta siffran på två år.

Trots att det går trögt för S, som minskar 1,3 enheter till 31,2 procent, så behåller det rödgröna blocket ett rejält försprång: 49,7 procent mot Alliansens 36,7.

Även i Yougov/ Metros mätning backar M något, från 25,7 till 25,0. Här är V den stora vinnaren och ökar med 1,7 procentenheter till 9,3 procent, det starkaste stödet på 15 år.

Uppgången bidrar till att det rödgröna blocket ökar sin ledning.

”Trenden säkerställd”

I januari hade Alliansen enligt Yougov knappat in men i februarimätningen ökar gapet till 10,8 procentenheter, ungefär samma nivå som i januari. KD hamnar under fyraprocentsspärren, med 3,5 procent.

United Minds analyschef Carl Melin beskriver att mätperioderna skiljer sig något mellan de olika utförarna. Demoskop har en kortare intervjuperiod än vad United Minds har.

– Men jag tror inte det kan förklara hela skillnaden. Det kan även vara urval och hur man viktar. Men vi kan se att allt vi gör tyder på att M backar. Trenden är definitivt säkerställd.

”Skillnader ofta betydelselösa”

Johan Lyhagen, professor i statistik vid Uppsala universitet beskriver att skillnaderna uppstår på grund av två anledningar: urval och metod.

– Man frågar bara ett begränsat antal människor, generellt runt tusen personer. Det betyder att resultaten är avhängiga vilka personer man råkar välja ut. Dessutom lägger man upp studierna, har olika mätperioder och viktar på olika sätt.

Enligt Lyhagen bör man inte sätta för stor tilltro till skillnader mellan mätningar.

– Man tar ju fram siffror på hur säkra de här siffrorna är, så kallat konfidensintervall. Har du två undersökningar där konfidensintervallerna överlappar så betyder skillnaderna mellan mätningarna ingenting. Så är det ofta och jag ser ofta att folk övertolkar valresultaten. De säger egentligen inte så mycket som man kanske skulle vilja.

Lyhagen påpekar att resultat av opinionsmätningar i sig kan påverka opinionen.

– Människan är ju ett flockdjur. Är man exempevis tveksam till om man ska rösta på SD men ser att fler och fler gör det, att det blir allt mer politiskt korrekt, så kan man tendera att bli mer benägen att rösta på SD.