Tricket: Låtsas vara telejättar

Publicerad 2013-08-21

Elin, 15, fick bluffmejl från ’Tele2’

Polisen utreder just nu en ny våg av bedrägeriförsök mot svenska bankkunder.

Genom mejl - som påstås komma från seriösa svenska företag - försöker bluffmakarna länsa ditt konto.

- De senaste månaderna har det här ökat explosionsartat, säger Marielle Ceken, informationsansvarig på Telia.

I måndags fick Elin, 15, ett mejl som påstods komma från Tele2. Enligt mejlet hade hon betalat sin räkning två gånger. Hon behövde bara klicka på en länk och fylla i sina kortuppgifter så skulle pengarna komma tillbaka.

Elin anade genast att mejlet var en bluff. Men hennes mamma Marie-Louise är ändå upprörd.

- Det är fult att de nu går på ungdomar också, säger hon.

Sett ett mönster

Mejlet är en del av en störtflod av bedrägeriförsök som just nu sköljer in över landet. De är skrivna på dålig svenska och ser ut att vara översatta från engelska. Bedragarna vill komma åt dina kortuppgifter - så att de kan handla varor i ditt namn.

Den senaste tiden har bedragarna påstått sig komma från såväl Telia som Tele2. De har nu tvingats varna för mejlen på sina webbsajter - och de betonar att de aldrig skulle begära känsliga uppgifter från sina kunder.

- Det är ovanligt att man inriktar sig så här mycket mot just Sve­rige, säger Per Hellqvist, IT-säkerhet­sexpert på Symantec.

- Det kan vara så enkelt att en av de vanliga spammarna precis har köpt ett lager med svenska e-postadresser och tagit reda på svenska företag som de kan använda sig av.

Det enda mönster Hellqvist kan se är att mejlen av någon anledning ofta kommer på tisdag och torsdag morgon.

Många har drabbats

Polisen har under den senaste veckan fått in flera anmälningar mot mejlen.

- Det är ett nätfiske rakt igenom. Och det är redan många som har blivit drabbade, säger Lars Minnedal, kriminalinspektör på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Det är inte första gången svenskar drabbas av bedrägerimejl. Och trots att ett kritiskt öga lätt kan avslöja bluffen så är det lönsam bransch för bedragarna.

- Det räcker med att det är några promille som klickar sig vidare så tjänar de pengar. Det kostar ingenting för dem att skicka mejlen, säger Per Hellqvist.