Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Avgick efter bombhotet

Publicerad 2012-08-24

Nu väljer Mona Sahlins närmaste man att berätta om ”Tobleroneaffären” – efter 17 år av tystnad

Bombhotet mot familjen fick Mona Sahlin att lämna regeringen.

Och den hätska stämning som rådde efter avslöjandena om kontokortsslarv fick stora konsekvenser för hennes närmaste.

Det avslöjar nu hennes närmaste man under ”Tobleroneaffären” i en ny bok.

”Utanför restaurangen snöar det. Så ser jag att ­Mona söker mig. Jag går ut och ställer mig i snögloppet.

– Hej, Micke.

Hon låter inte som vanligt.

– Vi är bombhotade, så jag kan inte åka hem.”

Det är den 8 november 1995 och Mona Sahlin, vice statsminister och utpekad som S-ledaren Ingvar Carlssons kronprinsessa, har ­varit Sveriges mest jagade person i en månad. Hon ringer till sin närmaste man, pressekreteraren Mikael Romero, från sitt och familjens gömställe.

Hårt utsatt

Dag efter dag har hon ­figurerat på tidningarnas löpsedlar och förstasidor, i radio och på tv. Avslöjanden om missbruk av regeringens kontokort, slarv med räkningar och mängder av parkeringsböter har i veckor avlöst varandra.

Nu – 17 år senare – ger Mikael Romero för första gången sin bild av den ­kaotiska tiden. Hittills har han kategoriskt tigit.

Sparade anteckningar

Romero berättar med stöd av dagboksanteckningar som länge legat sparade på en svart diskett. Hans bok ”Tobleroneaffären – varför Sverige inte fick sin första kvinnliga statsminister” är en flammande uppgörelse med drevmentaliteten inom medier, varför kvinnor fortfarande har svårt att nå toppen i Sverige och också med partikamrater som svek.

Under de veckor som Tobleroneaffären pågick var pressen på Mona Sahlin mycket stor. Utåt var hon hela tiden kampvillig och redo att försvara sig.

Men internt kunde hon kosta på sig att vara svag.

”Plötsligt börjar Mona gråta. Vi andra sitter tysta. Mona reser sig och går till fönstret. Ann-Sofie (medarbetare, reds anm.) går fram och lägger en arm om hennes axel.

Mona som är så stark. Nu är det något som gått sönder i henne”, skriver Romero.

Han beskriver fredagen den 13 oktober, då det kommit nya avslöjanden. Den här dagen skriver tidningarna att Sahlin använt sitt kontokort felaktigt även när hon arbetade i arbetsmarknadsdepartementet. Samtidigt polisanmäls hon av allmänheten.

Nobbar alla medier

Under helgen som går ser Mona Sahlins stab till att hon får lugn och ro. Man nobbar alla förfrågningar från medier om att hon ska tala ut.

På måndagen när hon återkommer till jobbet är hon åter stridsvillig.

Över en miljon svenskar bänkar sig framför tv-apparaterna för att följa den presskonferens som Sahlin, då 38 år och småbarnsmamma, kallar till.

Hon inleder med att ­hålla ett långt anförande där hon ger sin bild – och också ­pekar ut journalister som hon anser har begått kraftiga övertramp.

Tar en ”time-out”

Beskedet är att hon ska ta en timeout och tänka över sin situation. Hon fortsätter i regeringen men kandidaturen till att ta över efter Ingvar Carlsson, och därmed bli statsminister, får vila.

Men timeouten får inte den önskade effekten.

Granskningen fortsätter med oförminskad styrka.

När ytterligare några veckor har gått kommer så den dramatiska kvällen när Mona Sahlins radhus i Nacka bombhotas. Trycket på familjen har hela tiden varit mycket hårt.

– Jag kommer i håg att jag blev fruktansvärt rädd. Och att jag kände starkt, nej det här går inte längre, priset är för högt, säger Mikael Romero.

I boken om Toblerone­affären skriver författaren att han tror att bombhotet blev det som fällde avgörandet också för Mona Sahlin själv.

’Jag kommer att avgå’

Dagen efter, den 9 november, kallar hon nämligen till sig sin närmaste personal. De samlas runt kaffebordet i hennes rum.

– Jag kommer inte att kandidera och jag kommer att avgå som statsråd. Detta är det bästa jag kan göra så som situationen utvecklats. Jag känner bara en enorm lättnad, säger hon.

Pressekreteraren bryter ihop. Gråter. Blir förbannad. Flera veckors kamp är förlorad. Den som tröstar är Mona Sahlin själv.

Den lilla gruppen av nära medarbetare enas om att hålla Mona Sahlins beslut hemligt. Hon ska själv få meddela det på en presskonferens tillsammans med Ingvar Carlsson kommande dag, skriver Romero.

Kvällen efter avgångsbeskedet bjuder hon hem ­sina närmaste medarbetare på middag, som hon lagar själv. Kvällen blir uppsluppen men inleds dystert.

Telefonsvararen i familjen Sahlins hem blinkar envist orange. Under några timmar registreras 65 inkommande samtal, skriver Romero.

”Oavbrutet skriker nästan bara män allt möjligt: ’Jävla äckel’, ’Din jävla ­sossehora’, och liknande tillmälen ljuder i rummet.”

Återkom till politiken

Mona Sahlin lämnade ­efter Tobleroneaffären politiken under några år men återkom 1998 som minister i Göran Perssons regering. 2007 valdes hon till parti­ledare för Socialdemokraterna och avgick 2011 efter valförlusten året före.

Själv kommenterar hon Mikael Romeros uppgifter i ett mejl till Aftonbladet. Mona Sahlin menar att bombhotet var en av de ­saker som bidrog till att hon avgick.

”Jag har ju, tillsammans med Anna (Lindh, reds anm.) tvingat mig själv många gånger genom åren att fråga mig: Är det värt det? Denna gång var en av gångerna då svaret inte självklart var ett ja”, skriver hon till Aftonbladet.

Det här är ”Toblerone-affären” i korthet

Mona Sahlins sammanblandning av sin privatekonomi med arbetsgivarens fick namnet ”Tobleroneaffären”. Hon hade bland annat köpt två ­bitar choklad på regeringens kontokort. Själv såg hon det som "förskott på lönen".

Efteråt friades hon från alla anklagelser.

7 oktober 1995

Expressens Leif Brännström avslöjar att Mona Sahlin, då vice statsminister, felaktigt har använt regeringens Eurocard-kort för privata inköp på Konsum i Ektorp. Summan: 266,10 kronor.

12 oktober

Nya avslöjanden om hur Sahlin använt kontokortet blir startskottet för den omfattande granskningen av hennes privatekonomi som visar att hon tagit ut kontanter på jobbkortet, slarvat med räkningar och dröjt med kvarskatten. Under veckorna som följer avslöjas privata inköp och uttag som uppgår till drygt 50 000 kronor.

16 oktober

På en historisk presskonferens meddelar Sahlin att hon tar ”timeout” från sin kandidatur till posten som partiledare.

Men fortsätter som ­minister.

17 oktober

Mona Sahlin ber Ingvar Carlsson att få bli entledigad från regeringen. Men statsministern river sönder hennes avskedsansökan.

18 oktober

Åklagaren Jan Danielsson meddelar att han har beslutat att inleda förundersökning mot Mona Sahlin.

23 oktober

Familjen Sahlin reser till ­Mauritius för att vila ut. Med på resan följer en assistent och två Säkerhetspoliser. Deras resor bekostas av staten.

7 november

Mona Sahlin tar åter plats i offentligheten. Hon talar bland annat ut i Aftonbladet om den senaste tidens turbulens.

8 november

Familjen ­Sahlins bostad i Nacka bomb­hotas.

9 november

För sina närmaste medarbetare avslöjar Mona Sahlin att hon bestämt sig för att lämna regeringen.

10 november

Vid en kort presskonferens meddelar Mona Sahlin sitt beslut att hon inte kandiderar till partiledarposten.

– Jag har också meddelat att jag till statsminister Ingvar Carlsson bett att få lämna mitt uppdrag som statsråd från och med nästa torsdag, den 16 ­november. Det har han accepterat.

11 januari 1996

Åklagare Jan Danielsson meddelar att förundersökningen mot Mona Sahlin läggs ner. Hon frias från alla misstankar eftersom brott inte har kunnat då reglerna för regeringens kontokort är oklara.

Så här skriver Mikael Romero – i sin nya bok

”Vi fick direkt en bra kontakt. På första turnén inför valrörelsen som vi gjorde i Sörmland fanns det gott om tid att lära känna varandra. Mona körde som vanligt sin ganska skruttiga bil och jag agerade diskjockey. Bruce Springsteen dånade över de sörmländska fälten.”

– Om den omedelbara kontakt som uppstod mellan Mona Sahlin och honom själv.

”– Jag har just varit inne hos Ingvar

och bett att få lämna regeringen, ­säger Mona.

– Vad sa han? flämtar jag.

– Han rev sönder lappen, förklarar hon.”

– Mona Sahlin, försöker säga upp sig redan den 17 oktober, dagen efter sin timeout, men statsminister Ingvar Carlsson säger nej.

”Med honom finns det alltid något humoristiskt i allvarliga situationer.”

– LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som då var politiskt sakkunnig i regeringskansliet, nära vän med ­Romero.

”– Mona är körd nu.

– Vad fan menar du? undrar jag. Vi slåss ju hela dagarna och Ingvar står ju fortfarande bakom henne.

– Det måste bli Göran, fortsätter han.”

– Konsulten Pär Nuder, då politiskt sakkunnig hos Ingvar Carlsson och senare Göran Perssons närmaste man och finansminister, tar ställning mitt under affärens mest brinnande dagar.