”Mitt förtroende är oförbrukat”

Publicerad 2012-03-29

Sten Tolgfors vägrar att svara på frågor om Saudiaffären.

Men han har fortsatt stöd av sin statsminister.

– Mitt förtroende är oförbrukat tills annat nämns, säger Fredrik Reinfeldt.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) vägrar att kommentera de nya uppgifterna i Saudiaffären.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i går besökte Kristinehamn för ett ­arbetsplatsbesök ställde han upp på en intervju om skandalen.

”Måste beläggas”

Han vägrade dock att gå in på detaljer om Aftonbladets avslöjande, där källor uppgav att en tjänsteman på försvarsdepartementet försökt mörklägga ett möte med en saudisk företrädare för att skydda försvars­ministern.

– Sverige har ett samarbetsavtal med Saudi­arabien, som sen ska ramsättas av de lagar och regler som finns. Hela min ­utgångspunkt är att det har gjorts och att allt som talar emot det i så fall måste ­beläggas och utredas, säger Reinfeldt.

Statsministern meddelade också att han fortfarande har förtroende för den starkt ifrågasatte Sten Tolgfors.

– Mitt förtroende är oförbrukat för alla mina statsråd tills annat nämns.

Sedan Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, granskat turerna kring ­Saudiaffären är ­frågan ­polisanmäld. Både generaldirektör Jan-Olof Lind och försvarsministern har ­sedan dess vägrat att svara på frågor med hänvisning till förundersöknings­sekretessen.

”Kommer få svaren”

Reinfeldt kunde i går ­inte svara på när svenska folket kommer att få reda på sanningen i den snåriga affären.

– Har någon gjort något annat än det som var tänkt är det antingen en fråga för rättsväsendet, ­eller så kan det handla om att granska vad som har sagts och gjorts. Jag har ­noterat att både dessa ­saker kommer att ske och därmed kommer vi att få ­svaren.