Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vill ta betalt – även om huset inte säljs

Publicerad 2012-02-09

Svenska fastighetsmäklare vill ta betalt – även om de inte lyckas sälja ett hus eller en lägenhet.

Även Mäklarsamfundet vill se över principen för arvodena.

– En tanke är att kunden betalar kostnaden för annonsering separat, säger Guy Wallster, ordförande för Mäklarsamfundet.

Annonsering, fotografering, och broschyrer. De fasta kostnaderna kan bli stora vid försäljning av ett hus eller en lägenhet. I dag står mäklaren för utgifterna, även om det inte blir en försäljning. Mäklaren får i stället sin ersättning när objektet är sålt.

”Svårt få sålt”

Så länge tiderna är goda har mäklarna inte haft några problem med den lösningen. Men lågkonjunkturen har slagit hårt mot branschen.

– Det har varit en period framför allt under förra året när det varit svårt för folk att få sina bostäder sålda. Mäklarna har haft flera visningar och dragit på sig en massa kostnader, säger Andreas Mühlich, marknadschef på Skandiamäklarna.

Bostadspriserna har sjunkit i nästan hela landet det senaste året, både vad gäller lägenheter och hus. Samtidigt har antalet mäklare ökat kraftigt, omkring 30 procent de senaste sju åren – och det har fått konkurrensen att öka.

”Annonsering allt dyrare”

De dåliga tiderna har gjort att diskussionerna om arvoden går varm inom branschen. Många mäklare vill ta betalt även om ett objekt inte blir sålt.  Frågan har bland annat diskuterats på Skandiamäklarna.

– Men vi har inte tagit något policybeslut om det, säger Andreas Mühlich.

Även på Mäklarsamfundet har frågan väckts.

– Varje fastighetsmäklare får göra en egen bedömning. Men rent generellt finns en vilja att ha täckning för fasta kostnader, exempelvis annonsering separat. Inte minst eftersom annonsering blivit allt dyrare, säger Guy Wallster.

Startavgift

Wallster kan också tänka sig en startavgift på en mindre summa. Svensk fastighetsförmedling i Malmö är en av få aktörer som redan tar ut en fast startavgift, på 4 000 kronor, enligt Sydsvenskan.

Flera mäklare på Svensk fastighetsförmedling använder redan systemet med en fast avgift utöver provisionen, enligt VD:n Peeter Pütsep.

– Vi har inga sådana direktiv från centralt håll. Men vi har franschisetagare som gör så här i begränsade fall och på lokala marknader, säger han.