Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svenskarna vid makten

Publicerad 2012-04-30

Eliasson: Jag har jobbat hela mitt liv för att nå hit

Ban ki-moons högra hand  Den 1 juli får Jan Eliasson den näst högsta posten inom FN. Han blir vice generalsekreterare och Ban Ki-Moons högra hand. ”Jag får större inflytande nu, jag skulle inte tagit jobbet om jag inte trodde att jag kunde påverka”, säger Jan Eliasson om sin nya post.

En är FN:s näst högste man.

En annan leder asylfrågor i EU-kommissionen.

Aftonbladet listar svenskarna som styr världen – och talar med dem om makt.

– Jag har jobbat hela mitt liv för att nå hit, säger Jan Eliasson.

2009 var Jan Eliasson huvudperson i ”Här är ditt liv” med Ingvar Oldsberg. I programmet dök den hemliga gästen Kofi Annan upp.

Den 1 juli intar toppdiplomaten Jan Eliasson, 71, den näst högsta posten inom FN. Som vice generalsekreterare blir han Ban ­Ki-Moons högra hand.

– Jag får ansvar för hela registret. Jag ska arbeta både med kriser som pågår, såväl som det man inte kan förutse. Jag ska även ha det långsiktiga perspektivet – de tysta katastroferna som miljöförstöring och fattigdom.

– Jag får större inflytande nu och får förhoppningsvis möjligheter att mobilisera aktörerna. Jag hade inte tagit jobbet om jag inte trodde att jag kunde påverka.

”Trygg i min roll”

Positionens ansvar skrämmer honom inte.

– Jag känner mig faktiskt trygg i min roll. Det känns som jag ­jobbat hela mitt liv för att nå fram hit. Jag är hedrad och ödmjuk inför uppgiften. Det är ingen tvekan om att det är krönet på min så kallade karriär.

Förebilden är Dag Hammarskjöld, generalsekreterare i FN 1953-61.

– Han hade alla egenskaper som krävs: briljant rent intellektuellt, också känslig, och med ­respekt för andras kulturer.

Resultatet det viktiga

Margot Wallström, 57, har sedan februari 2010 varit FN:s särskilda representant i frågor om sexuellt våld i konflikter.

– Min uppgift är att ha en självständig och väldigt stor roll i att utforma arbetet och jag rapporterar direkt till generalsekreteraren och säkerhetsrådet.

Hur tänker du kring din egen makt?

– Min position innebär att jag bjuds in i sammanhang där min titel ger inflytande. Men det ­enda som räknas är resultatet, särskilt när man har en väl definierad uppgift, sa Margot Wallström innan hon på grund av familje­orsaker plötsligt avgick den 19 april.

Enligt Walter Carlsnaes, seniorprofessor i statsvetenskap, Uppsala universitet, är FN:s makt begränsad. Därför har svenska regeringen i de flesta frågor en mer direkt makt, även internationellt.

– Men de som innehar höga ­positioner inom EU har stor påtaglig makt som lagstiftare.

Cecilia Malmström, 43, tillträdde den 10 februari tjänsten som EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor. Det innefattar bland annat asyl- och migrationsfrågor och arbete mot ­organiserad brottslighet.

Engagerad och envis

Nyligen antog kommissionen hennes förslag till nya regler som ger möjlighet för åklagare att snabbt kunna frysa kriminellas tillgångar.

Om sin egen makt säger Cecilia Malmström:

– Jag fokuserar på mina ­arbetsuppgifter. Men det är klart att ibland kommer det över en, som när det kommer skolklasser på besök och man berättar om vad vi gör och plötsligt ser det utifrån. När skolflickor frågar mig vad man ska göra för att ­kunna jobba med internationell politik, så inser jag att jag har ett ansvar som förebild för unga ­tjejer.

Vad säger du till en ung tjej då – hur ­kommer ­ man till din position?

– Man måste vara engagerad, envis och tro på det man gör.

Världspolitikens mäktigaste

Jan Eliasson (S), 71, FN:s vice generalsekreterare från den 1 juli i år

Innehar snart den näst högsta positionen inom FN, som generalsekreterare Ban Ki-Moons högra hand. Han kommer att ansvara för frågor inom hela FN:s spektra: världens konflikter, utveckling och framtidsmål.

Margot Wallström (S), 57, var FN:s ­särskilda representant i frågor om sexuellt våld i konflikter

Var fram till den 19 april, då hon avgick på grund av familjeorsaker, den högst uppsatta svensken i FN. Inom sitt område ansvarader hon för utredningar och utformningar av förslag till säkerhetsråd.

Cecilia Malmström (FP), 43, EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor

Har direkt inflytande över förslag till EU-lagar inom frågor som asyl- och flyktingpolitik och organiserad brottslighet.

Christian Danielsson, 54, vice generalsekreterare för EU-kommissionen

Tidigare EU-ambassadör. Den nya rollen som kommissionens ordförande José Manuel Barrosos högra hand är en ytterst prestigefylld post. Uppdraget är att ansvara för relationerna med Europeiska unionens råd och Europaparlamentet.

Christian Leffler, 55, chef för ­avdelningen för ­relationerna med Nord- och Sydamerika i Europeiska utrikestjänsten, EEAS

EEAS är EU:s utrikestjänst – en sammanslagning som ägde rum 2010 av alla utrikestjänster som ­tidigare låg uppdelade på medlemsstaterna och EU-kommissionen. EEAS har över 1 500 ­anställda i Bryssel och 2 000 på ambassader över världen. Leffler har varit rådgivare åt EEAS-­chefen Cathrine Ashton och hans område anses som ett av det viktigaste. I februari 2010 utnämndes Leffler dessutom till biträdande generaldirektör vid Europeiska kommissionens general­direktorat för utvecklingsfrågor.

Olof Skoog, 50, ord­förande i EU:s kommitté för utrikes- och ­säkerhetspolitik, KUSP

Har som ordförande medlemsländernas 27 EU-ambassadörer under sig ­sedan 2010. KUSP träffas i Bryssel två gånger i veckan, och är det centrala organet i EU:s krishantering. Där ­samordnas både militära och civila insatser.

Staffan Nilsson (C), 65, ordförande i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK

Med ett förflutet inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, var en av 334 ­ledamöter i EESK sedan 1995, och klev upp som ordförande i oktober 2010. ­EESK är ett rådgivande organ som ­erbjuder beslutsunderlag till kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet.