Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

USA svarar på Nordkoreas atomhot

Publicerad 2013-01-24

Vita huset slår nu tillbaka med full kraft mot Nordkoreas hot om atomvapen och långdistansraketer.

Under torsdagen pekades USA ut som det tänkta målet för nya kärnvapentester. 

– Vi är beredda att hantera alla provokationer, säger försvarsminister Leon Panetta.

Nordkoreas uttalande förmedlades av den statliga nyhetsbyrån KCNA. Förutom olika satelliter och långdistansraketer hotar landet med avancerade kärnvapenprov – som kommer att riktas mot USA. Uttalandet kom direkt från landets försvarskommission – men det framgick inte när eller det skulle äga rum, skriver AP.

Flera observatörer har tidigare bedömt att Nordkorea är tekniskt redo för sin tredje provsprängning – det enda som fattas är ett klartecken från ledaren Kim Jong-Un, skriver TT.

"Kommer isolera landet"

USA svarade i kväll på hoten och kallade det för "onödigt provocerande" och förödande för invånarna i Nordkorea.

Försvarsminister Leon Panetta sa vid ett presskonferens att uttalandet var mycket oroande. Enligt honom skulle hoten bryta mot FN-resolutioner, isolera Nordkorea från det internationella samfundet och äventyra hoppet om fred.

– Vi är fortsatt beredda att hantera alla typer av provokationer från Nordkorea, säger han till AP.

Han hoppades också att landet bestämmer sig för att lägga ner planerna och i stället bli en del av "den internationella familjen".

Sanktionerna utvidgas

Nordkorea har förbjudits att utveckla kärnvapen och långdistansrobotar i FN-resolutioner som antogs efter de tidigare kärnvapenproven 2006 och 2009. I onsdags antog FN:s säkerhetsråd på USA:s initiativ en resolution som fördömer Nordkoreas senaste raketuppskjutning. Man beslutade även att utvidga sanktionerna mot landet, skriver TT.