Tre från ”Lappligan” gripna i Stockholm

Publicerad 2013-04-24

Polisen befarar ändå att stölderna kommer öka

Flera ”lappligor” härjar runt om i Sverige. På bilden misstänks en man försöka stjäla en flickas mobiltelefon i Stockholm.

Polisen gick ut med ett rikslarm för "lapptjuvar" och falska hjälparbetare.

Nu har tre förövare gripits på bar gärning.

– Mängden liknande händelser har exploderat de senaste veckorna, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm.

Lappligorna har härjat över hela Sverige de senaste veckorna, uppger polisen.

Nu har tre gärningsmän gripits på bar gärning i Stockholm.

– Det var två väktare som kände igen dem sen de var inne i ett tiotal butiker, säger Peter Enell.

Ger sig på frisörer

De tre förövarna gick runt vid ett serveringsställe på Biblioteksgatan och låtsades torka av bord. Samtidigt la en av personerna en lapp över gästernas mobiltelefoner – som försvann lika snabbt som gärningsmännen.

– Det här är ett modus. De rör sig på platser där folk lagt upp sina mobiltelefoner på lättillgängliga bord, kaféer, hotellfoajéer, butiker och bibliotek, säger Peter Enell och lägger till:

– Vi har också noterat att de har en förkärlek för att ge sig på frisersalonger.

Många organiserade

Enligt Peter Enell består "Lappligan" egentligen av flera större ligor – och ensamma gärningsmän.

– De är inte jätteorganiserade i alla lägen men vi ser klart och tydligt att den organiserade delen ökar kraftigt. Vi har också kunnat se att de är väldigt mobila och rör sig från region till region, säger han.

Aftonbladet har tidigare uppmärksammat en liga i Kalmar som visade lappar där personerna utgav sig för att vara både döva och stumma. I ett annat fall gick polisen ut med rikslarm när en 27-årig gärningsman körde över sitt offer med bil – efter att han utgett sig för att komma från Dövas riksförbund.

"Byter variant"

– Man byter varianter på hur man ska angripa. Att de utger sig för att vara dövstumma kan också bero på att de inte vill ge sig till känna genom att behöva prata, säger Peter Enell.

Trots dagens gripande varnar nu polisen för flera telefonstölder och bedrägerier. Peter Enell uppmanar alla som rör sig i offentliga miljöer att hålla koll på sina mobiltelefoner:

– Vi befarar att det fortfarande finns en hel del gärningsmän kvar i rörelse, säger han.