Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

18-åring häktad för dagisbomben

Uppdaterad 2011-08-21 | Publicerad 2011-08-20

En 15-åring är sedan tidigare häktad misstänkt för att ha placerat ut den bomb som exploderade i händerna på en 4-årig flicka.

I dag häktades en 18-årig man för inblandning i explosionen.

En fyraårig flicka skadades i explosionen på förskolan.

I torsdags greps den 18-åriga mannen av polis, misstänkt för inblandning i explosionen på förskolan i Sköndal. Då hade han sedan onsdagen varit anhållen i sin frånvaro.

I dag häktades mannen vid Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Nekar till brott

Insvept och väl dold i en stor grön filt leddes han in i rättssalen och satte sig bredvid sin försvarare, Arne Nordbåge. 18-åringen nekar till brott.

– Min klient förnekar brott och tycker att det är beklämmande att sitta inne nu när skolan ska börja. Han menar att han inte är inblandad, säger Arne Nordbåge.

Häktesförhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

En husrannsakan har gjorts hemma hos 18-åringen.

– Det var förhör med vittnen och de fynd vi gjort under utredningens gång som ledde fram till gripandet. 15-åringen och 18-åringen känner varandra, sa Ulf Göranzon, informatör vid länskriminalen i Stockholm till Aftonbladet efter gripandet.

4-åring svårt skadad

Det var i torsdags förra veckan som 4-åriga Leyla skadades svårt i händerna när en liten hemmagjord bomb exploderade nära sandlådan på förskolan Solbacken i Sköndal. Hon vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

I måndags hittades en sprängladdning med likadan grön tejp som den som användes vid sandlådebomben vid ett fotbollsmål i samma område, och i tisdags hittade en tvåbarnsmamma ett gröntejpat rör som misstänks vara en bomb av samma typ som på förskolan.

Advokat Arne Nordbåge menar att explosionen som skadade 4-åringen var en olyckshändelse.

– Det här är ingen avsiktligt, utan det här är en olyckshändelse. Ingen kommer att dömas för att medvetet ha gjort det här, säger Arne Nordbåge.

En 15-årig pojke sitter sedan i torsdags häktad på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom bomben på förskolan.

Han nekar till brott.

Polisen har flera vittnen som ska förhöras. Dessutom väntar de nu på resultaten av de tester som har gjorts.

Åtal ska vara väckt den 1 september.