Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Pojke i tvångsvård tog sitt liv

Uppdaterad 2018-09-13 | Publicerad 2018-09-12

Pojke tog sitt liv på SIS-hemPojke tog sitt liv på SIS-hem

En tvångsvårdad pojke i 16-årsåldern tog för tre veckor sedan sitt liv på SiS-hemmet Klarälvsgården utanför Karlstad.

Självmordsförsöken på de statliga ungdomshemmen ökar kraftigt.

De var tre gånger fler förra året jämfört med 2013, avslöjar nya siffror Aftonbladet begärt fram.

När personalen på Klarälvsgården kom för att väcka pojken en morgon för tre veckor sedan hittade de honom död. I rapporten sägs: “Vi kan inte konstatera att något fel har begåtts”.

Ingen rutin finns att gå in till ungdomarna under natten, om inga särskilda misstankar finns om risk för självmord. Det ska utredas hur pojkens sista tid i livet var, för att få klarhet i om självmordet hade kunnat undvikas.

På Klarälvsgården tvångsvårdas pojkar med missbruk och kriminalitet, många av dem i behov av psykiatrisk vård. Självmordsförsök har förekommit tidigare, men inget fullbordat självmord.

Rutiner ska finnas på de så kallade SiS-hemmen för att bedöma riskerna för självmord.

Arkivbild från 2016. Exteriör på SiS-ungdomshem.

”Frågar varför informationen strypts”

Samtidigt har antalet rapporterade självmordsförsök ökat kraftigt på fyra år. Förra året anmäldes 36 självmordsförsök, uppger Statens institutionsstyrelse, SiS. Att jämföra med tio händelser under året 2013.

Nationella huvudskyddsombudet Jimmy Haller kritiserar myndigheten för att inte följa upp allvarliga händelser.

Sedan i maj får bara högsta ledningen garanterat kunskap om så kallade “allvarliga händelser” som till exempel våld, fritagningar och självmordsförsök. Jimmy Haller kallar myndighetens nya rutin “säkerhetsrisk”.

–Jag måste få uppgifterna för att kunna sköta mitt uppdrag, säger han. Jag har frågat varför informationen strypts men inte fått svar.

Skälet ska vara den nya dataskyddsförordningen. Men rapporterna innehåller inte uppgifter om de enskilda barnen.

Granskning på gång

För snart ett år sedan avslöjade Aftonbladet allvarliga brister i fallet Jasmine Bergström, som var bara 13 år när hon i juli förra året tog sitt liv, inlåst på ungdomshemmet Rebecka utanför Stockholm.

Efteråt lovade generaldirektör Kent Ehliasson att myndigheten ska granska alla självmordsförsök för att se om mönster finns.

–De unga har mycket stora problem med psykisk ohälsa, säger Sara Lövenhag, avdelningen för utveckling av vård och behandling. Vi behöver bli bättre på att hantera det.

Granskningen ska vara färdig under 2018. Samtidigt har Socialstyrelsen ett regeringsuppdrag att föreslå en särskild vårdform för barn som är i samhällsvård och har allvarliga psykiska problem.

Så dåligt mår de unga i SverigeSå dåligt mår de unga i Sverige

Följ ämnen i artikeln