Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Turister har fått falska kravbrev – hem

Publicerad 2014-06-01

Kanarieöarna.

Bedragare på Kanarieöarna har skickat ut falska inkassobrev till skandinaviska turister. Enligt spansk polis finns det svenskar bland de drabbade.

– Det här är en form av bedrägeri som jag aldrig har hört talas om förut, säger Freddy Nilsen, en av de drabbade turisterna, till norska VG.

Ett stort antal turister som hyrt bil på Gran Canaria har fått falska fortkörningsböter hemskickade ett par månader efter hemkonsten från Kanarieöarna. I breven uppmanas de att betala tusentals kronor, annars kan de få problem med att komma in i Spanien i framtiden, skriver norska VG. Enligt drabbade turister ser breven ser äkta ut och innehåller detaljerad information om hyrbilen och hyrtillfället. Därför har många av turisterna gått på bluffen och betalat en bot på mellan 300 och 460 euro. Flera av de drabbade har även blivit kontaktade  via telefon av påstådda inkassoföretag med frågor om varför de inte betalat sina böter.

Turister varnas

– Det här är en form av bedrägeri som jag aldrig har hört talas om förut. Därför är det viktigt att folk får veta om det och inte låter sig luras, säger den Freddy Nilsen, en av de drabbade turisterna, till norska VG.

Enligt norska VG har spansk polis bekräftat att det även finns svenskar bland de drabbade och svenska konsulatet på Gran Canaria har därför gått ut med en varning till svenska turister.

Har hyrt bil

De flesta som drabbats av bedrägeriet har uppgett att de hyrt bil från bilfirman Jurecar, som samarbetar med flera hotell på området. Men enligt Jurecars chef, Ana Victoria Sanchez Acosta, har de aldrig haft kontakt med det påstådda inkassoföretaget. Hon är upprörd över situationen och hävdar att även Jurecar är offer för bedragarna.

– Vi har själva anmält saken till polisen. Det ligger absolut i vårt intresse att ta reda på vad som har hänt. Min teori är att någon har hackat Jurecars databas, säger hon till VG.