Forskare: "Barnvaccin är säkra"

Uppdaterad 2014-07-02 | Publicerad 2014-07-01

Flera stora utbrott av mässling och kikhosta pågår. Ändå vägrar skeptiker att vaccinera sina barn.

Men enligt forskare finns det ingen orsak att vara rädd för biverkningar.

Man bör vaccinera sina barn, fastslår amerikanska forskare som systematiskt gått igenom den vetenskapliga litteraturen – 20 000 forskningsstudier om barnvaccin. Genomgången har publicerats i tidskriften Pediatrics.

Vissa barnvacciner kan i ovanliga fall resultera i allvarliga biverkningar, som i det svenska fallet med Pandemrix mot svininfluensan. Men de orsakar inte autism, matallergier eller cancer, tvärt emot vad anti-vaccin aktivister och tidiga studier hävdat.

Forskarna fann att några vacciner orsakat ett fåtal sidoeffekter men att det påverkat en liten fraktion av populationen.

– Vacciner är, precis som andra läkemedel, inte 100 procent riskfria, säger doktor Ari Brown, en pediatriker från Texas som deltagit i studien, till CNN.

Är emot vaccinering

Den amerikanska forskningsrapporten har gjorts med anledning av den skepticism mot barnvacciner som finns i både USA och Europa.

Samtidigt pågår flera stora utbrott av mässling och kikhosta i både Europa och övriga världen.

Hittills i år har 14 personer insjuknat i mässling. Folkhälsomyndigheten varnar för mässling på utlandsresan och rekommenderar att de resande vaccinerar sig. Ändå finns de som av olika anledningar säger nej till vaccin.

I Järna utanför Södertälje insjuknade många barn i röda hund för två år sedan och det har rapporterats om flera mässlingsfall. En stor del av invånarna i Järna är antroposofer och väljer att inte vaccinera sig själva och sina barn.

Biverkningar "extremt ovanliga"

Enligt forskarna väger de positiva effekterna av vaccin tyngre än de negativa. Flera potentiellt dödliga sjukdomar som drabbat barn i hundratals år har nära på utrotats.

– Du får ont i armen och rodnad efter sprutan. Det är vad vi normalt ser. Som tur är är allvarliga biverkningar extremt ovanliga, säger Ari Brown till CNN.

Föräldrar är ofta oroliga och ifrågasätter vaccinering av sina barn, men enligt forskarna är det bättre ju snabbare barnen vaccineras. 

– Genom att dra ut på vaccineringen utsätter du ditt barn för en risk, säger Ari Brown.

ANNONS