LKAB anklagas för att ha mörkat gruvolyckan

Publicerad 2014-06-24

En lastbil började brinna drygt tusen meter under jord i Kirunagruvan på tisdagsmorgonen.

Branden gjorde att 27 personer fick uppsöka sjukhus – men enligt LKAB:s första rapport skadades ingen.

Nu anklagar anställda gruvföretaget för att ha mörkat olyckan.

Interaktiv karta -
hitta.se

Larmet kom vid 08.30-tiden på tisdagsmorgonen. Lastbilschauffören ska ha försökt släcka elden själv men inte lyckats.

Strax före klockan 11 meddelade polisen att branden släckts, efter en stor räddningsinsats från räddningstjänsten.

27 personer hade då fått föras till sjukhus, varav två fick läggas in på intensiven på Kiruna sjukhus – och en fick transporteras med ambulanshelikopter till Gällivare sjukhus.

Samtidigt som detta hände gick LKAB ut med att ingen person hade skadats.

– Det är ingen fara för människorna som befann sig i gruvan när branden bröt ut. Det finns inga personskador, sa LKAB:s kommunikatör Johanna Fogman till TT då.

"De uppgifter vi fick"

När Aftonbladet når Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB, på tisdagskvällen säger han att gruvföretaget hela tiden meddelat de senaste uppgifterna.

– Vi fick rapporter från räddningstjänsten där de sa att branden var släckt och ingen skadats, säger han.

Så ni mörkade inte skadeläget?

– Vi har hela tiden uppdaterat från de uppgifter vi har fått. Och sen har den informationen ändras under dagen. Vi har ingenting att vinna på att mörka någonting.

Men några LKAB-anställda som Norrländska socialdemokraten pratat med menar att gruvbolaget försökte mildra olyckans omfattning.

– Jag reagerade direkt jag hörde på radion på morgonen att ingen var skadad. Jamen tjena, tänkte jag. Märkligt att ingen är skadad när man kör iväg folk med ambulans, säger en anställd som vill vara anonym till tidningen.

Även IF Metall Malmfältens ordförande Tomas Nilsson förvånades av uppgifterna som kom på förmiddagen om att inte en enda person skadats i branden. 

– Det är märkligt. Vi ser ingen anledning till varför man skulle hymla om folk skadats, tvärtom är det väldigt viktigt att det kommer fram snabbt, säger han till tidningen. 

400 personer under jord

Vid 13-tiden befann sig fortfarande runt 400 personer under jord, främst på nivå 1365, alltså 1 365 meter under jord, och nivå 775. Men enligt uppgifter till Johanna Fogman ska de personer ha befunnit sig på platser där luften var bra.

Räddningstjänsten sökte igenom alla nivåer innan gruvan kunde öppnas igen vid 15-tiden.

Polisen i Kiruna har nu inlett en förundersökning angående branden och kommer utföra en teknisk undersökning av olycksplatsen. Polisen kommer även att hålla förhör med vittnen. 

ANNONS