Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kunde ha stoppats

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-21

Malmöskytten Peter Mangs misstänks nu för ytterligare två mord – som begicks 2003

Peter Mangs, 38, kunde ha gripits 2003.

Han misstänks nu för två nya mord – där flera ledtrådar tidigt pekade mot Mangs.

– Jag kände att polisen var extremt passiv och saknade resurser och ambitioner, säger sonen till mördade Kooros Effatian.

Den 17 december 2002 fick Peter Mangs licens för sin halvautomatiska Glock, kaliber 9 millimeter.

Ett halvår senare hittades Kooros Effatian, 66, död i sin lägenhet på Gånglåtsvägen. Skjuten till döds med 9 millimeters ammunition .

Samma kaliber

Efter 45 dagar inträffade ett nytt mord bara 70 meter därifrån. Firas Al-Shariah, 23, avrättades med ett skott i huvudet när han låste dörren till sin lägenhet. Kalibern på kulan var densamma.

Den misstänkte serieskytten Peter Mangs har nu begärts häktad för de två morden och ytterligare fem skjutningar.

– Sammanlagt handlar det om tre mord och tio mordförsök. Och bevisläget anser jag som gott. Det är enligt min mening tillräckligt för att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för samtliga 13 skjutningar, säger åklagare Solveig Wollstad.

Enligt uppgift till Aftonbladet har polisen lyckats binda kulorna från de båda mordplatserna på Gånglåtsvägen till Peter Mangs vapen.

Beskedet kommer som en befrielse för Kooros Effatians son.

– Det kommer verkligen vara en lättnad om det visar sig att det är han. Och jag är övertygad om att det är han. Det kommer att ge svar. Och ett svart hål i vårt liv kommer att fyllas, säger Kiarash Effatian.

Men den misstänkte serieskytten kunde ha stoppats mycket tidigare. Redan 2003 fanns det flera ledtrådar som pekade mot Peter Mangs. En av polisens teorier var att en rasistisk serieskytt låg bakom morden på Gånglåtsvägen.

Strax innan Kooros Effatian mördades fick han ett samtal från den skytteförening i Malmö där Peter Mangs länge har varit aktiv.

Kritisk till polisen

– Det hela var mycket konstigt för min far hade inget med skytteföreningen att göra. Och inget intresse för vapen, säger Kiarash.

Han anser att polisen enkelt hade kunnat ta reda på att det fanns en man i skytteföreningen med tillgång till ett vapen med rätt kaliber. Mangs har dessutom varit folkbokförd på Gånglåtsvägen i nästan 16 år.

– Vi gick genom alla samtalslistor tillsammans med polisen. Alla nummer var kända för oss i släkten eller bland vänner. Det fanns bara ett samtal som vi inte visste var det kom från – och det var det här.

Han är mycket kritisk till polisens insats.

”Det var långsökt”

– Det skulle ha löst problemet redan då. Men jag har ingen aning om polisen har kontrollerat det här. De har inte sagt att de har gjort det. Och jag är tveksam till att de har gjort det, säger Kiarash.

Tommy Lindström, före detta chef på Rikskriminalpolisen, tror att utredarna snabbt fastnade i spåret att det var kriminella gäng som låg bakom de två morden.

– När jag pratade med dem så var de väldigt orienterade i skjutningar i den undre världen. Det var lite långsökt att tro att det var en man som aktiv i en skytteklubb. Så jag kan förstå att de fastnade för den teorin.

Aftonbladet har sökt Tony Pallon Feldskow som ledde mordutredningarna 2003, men han hänvisar alla frågor till nuvarande förundersökningsledare Solveig Wollstad.