Tv-stjärna på dödsflight

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-25

Gav hjärtmassage i en timme på plan till Kairo

Första hjälpen Programledaren André Prtic kämpade i en timme för att rädda den 43-årige

Trekvart efter start fick en av flygpassagerarna hjärtstillestånd.

Tv-stjärnan André Prtic kämpade för att rädda hans liv.

– Jag kan ärligt säga att det är det värsta jag upplevt.

Det var i ett plan av den här typen, en Boeing 737-800, som mannen plötsligt började krampa. Planet, som var chartrat av Jambo tours, vände tillbaka till Sverige för vård.

André Prtic, 39, leder SVT:s barn- och ungdomsprogram Operation Vildmark. I går skulle han flyga till Kairo i Egypten för att spela in en film om golf.

Trekvart efter starten från Arlanda hörde han hur någon ropade på hjälp.

– Det var en kvinna två bänkrader bakom mig. Hennes man satt i sin stol och krampade, säger André Prtic.

Han och hans medproducent Marcus Törngren försökte hjälpa den sjuke mannen, en 43-åring, i den trånga kabinen.

– Han verkade ha fått hjärtstopp så vi la ner honom på golvet. Jag började ge honom hjärtmassage och konstgjort andning.

Stående på knä i det trånga utrymmet försökte han rädda mannens liv. Under tiden ropade flygpersonalen ut en fråga i planets högtalarsystem om det fanns någon läkare ombord.

Vände planet

– Det kom en läkare som hade fått flygplanets akutväska med sig. Tillsammans försökte vi hitta adrenalin att ge mannen samtidigt som vi fortsatte med hjärt- och lungräddningen.

Piloten beslutade omedelbart att vända planet, en Boeing 737-800, och flyga tillbaka till Arlanda där chansen att få vård snabbt var störst.

– Vi förstod att mannens möjligheter att överleva helt och hållet hängde på vår förmåga att hålla hans hjärta igång. I början visade han vissa livstecken, men de blev successivt svagare. Till slut var han helt livlös och tappade all ansiktsfärg. Jag försökte med hjärt- och lungräddning i nästan en timme.

André Prtic och läkaren fortsatte ändå att kämpa. Inte förrän den väntande ambulanspersonalen på flygplatsen tog över kunde de resa på sig.

När Aftonbladet talar med honom står han i flygplatsens avgångshall och väntar på att åter få gå ombord på planet.

Chockartat

– Det känns chockartat och omtumlande på ett mycket jobbigt sätt. Jag vet ännu inte hur det gick för mannen, men jag tror ärligt talat inte att han klarar sig. Det är förfärligt.

Mannen fördes med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Sjukhusets presstjänst meddelade i går eftermiddag att han inte överlevde.