Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fångades under isen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Marcus, 16, och Pontus, 15, hade änglavakt när epatraktorn sjönk

”trodde jag skulle dö” Vännerna Marcus och Pontus blev instängda i den sjunkande epatraktorn som vattenfylldes. När de till slut lyckades ta sig ut hittade de inte vaken och hamnade de under isen. ”Jag trodde jag skulle dö”, säger Marcus till Aftonbladet.

Plötsligt brast isen under epatraktorn.

Marcus, 16, och Pontus, 15, sjönk mot sjöns botten.

I sista sekund tog de sig ut – men blev fångar under istäcket.

Epatraktorn, en ombyggd Volvo, gick genom isen och sjönk.

Klockan fyra i går morse var Marcus och Pontus ute och körde i en epatraktor på den isbelagda Smårissjön i värmländska Forshaga.

Pojkarna njöt av att vara ute sent på jullovet. Men plötsligt öppnade sig isen där en å rann ner i sjön.

– Vi hann inte stanna innan det var för sent, säger Pontus.

Sjönk mot botten

Epatraktorn gick igenom isen och sjönk mot botten. De instängda pojkarna såg hur fordonet fylldes med vatten.

De lyckades inte veva ner rutorna och desperat försökte Pontus sparka ut framrutan – utan att lyckas.

– Jag trodde jag skulle dö, säger Marcus.

Sekunden innan traktorn var helt vattenfylld tog pojkarna varsitt sista andetag. Marcus tryckte desperat sina fötter mot dörren som till slut gav vika.

De lyckades båda ta sig ut i det iskalla vattnet strax innan fordonet nådde botten på fyra meters djup. Efter några simtag uppåt kom nästa chock – de slog båda huvudet i den hårda isen.

– Det var iskallt, jag hade ingen känsel alls. Men till slut hittade jag vaken och kunde ta mig upp. Det första jag tänkte var – var är Pontus? säger Marcus.

Kravlade upp

Men hans vän var precis bakom honom och pojkarna lyckades kravla sig upp på land. I sina våta kläder sprang de sen i en dryg kilometer innan de nådde ett hus där de visste att några bekanta bodde.

– Vi bara slet upp dörren – de hade sett genom fönstret att vi gått genom isen och ringt larmcentralen. De slängde in oss i en varm dusch, säger Marcus.

Två ambulanser körde strax därefter pojkarna i ilfart till Centralsjukhuset i Karlstad. Där konstaterades att de haft änglavakt. Visst var de chockade och nerkylda – men de hade klarat sig utan skador.