Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Supermålet

Uppdaterad 2018-10-01 | Publicerad 2008-06-29

Burgaren ett rekordförsök på 110 kilo

METER I DIAMETER Rekordburgaren gjordes av Lars Roos (till vänster) i Vara. Hjälpte till gjorde Eiler Hansson, Mikael Persson och Bosse Lidberg. Ovanpå jätteburgaren ligger en 150 grams- och en 90 gramshamburgare.

En 84 000 gramshamburgare, tack!

I går gjordes världens största hamburgare på festivalen i Vara.

– Det är den godaste hamburgaren jag har ätit, säger Mikael Björestål som fick smaka på mästerverket.

Mannen bakom världens största hamburgare är Lars Roos, 52, från Vara. För ett halvår sedan läste han om en 60-kiloshamburgare i Detroit som kom med i Guinness rekordbok.

– Jag tänkte att, det kan ju inte vara så svårt att slå, berättar han.

Sedan dess har planeringen varit i full gång. Lars har fått god hjälp från trakten. Slaktaren blandade köttfärssmeten, ett konditori bakade brödet där varje del väger sju kilo och ett specialbyggt stekbord har tillverkats med en vändanordning.

– Vändandet var den största utmaningen. Det var riktigt tungt, berättar Lars.

Vände gjorde de varje halvtimma och efter sex timmar var hamburgerköttet färdigstekt. Då vägde det 84,2 kilo, en ökning av det gamla rekordet med 14 kilo.

Väger 110 kilo

Sedan sallad, bröd och dressing tillkommit vägde den färdiga hamburgaren 110 kilo. Den blev 94 centimeter i diameter och 15 centimeter hög.

– Den är stor som ett soffbord och lika tjock som ett par biblar. Jag har aldrig sett något liknande, säger Mikael Björestål, 48, fascinerat.

Skapelsen skars sedan upp för de som ville smaka. Och det ville Mikael.

”Smakar köttfärslimpa”

– Det är den godaste hamburgaren jag har ätit. Den smakar som en riktigt god köttfärslimpa.

Lars Roos medger att han nog har lite tokiga gener som sätter igång ett sådant här jippo.

– Jag gillar tävlingar och utmaningar, det är därför. Och det har varit riktigt kul.

Om rekordet bli godkänt av Guinness rekordbok återstår att se.