Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Regioner med lite covidtestning har högre dödstal

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-08

Regioner som haft en omfattande covidtestning har haft färre dödsfall och ett lägre antal inlagda på sjukhusen.

Det visar en rapport från Coronakommissionen som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Skillnaderna i covidtestning varierar stort mellan landets 21 regioner, visar rapporten från Coronakommissionen.

– Vi ser väldigt stora skillnader i hur mycket man har testat i de olika regionerna, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet som varit med och författat rapporten, till Sveriges Radio Ekot.

De bästa regionerna, alltså de som har haft en omfattande testning, har testat omkring två till tre gånger mer än de sämsta regionerna.

”Testningen var vår svaghet”

Två regioner som placerar sig långt ner är Blekinge och Östergötland. I Östergötland använde man sig bara av egna laboratorier, något som Kaisa Karro (S), regionstyrelseordförande i Östergötland, säger att hon idag ångrar.

Hon tror dock inte att man haft fler dödsfall på grund av den låga testningen.

– När man tittar på den statistik som vi har i Östergötland, så ser inte vi att vi sticker ut med antalet dödsfall eller mortalitet. Testningen var vår svaghet, men det är väldigt långa växlar att dra den slutsatsen utifrån provtagningen, säger Kaisa Karro (S).

Sverige sämre än Danmark

I de sämsta regionerna hittades mellan 20 och 25 procent av alla covidfall, medan de i topp upptäckte omkring hälften av fallen. De bästa regionerna är enligt Jonas Björk sämre än Danmark, där 65 procent av alla covidfall upptäckts.

– Så det ligger väsentligt högre i Danmark jämfört med de regioner som klarat sig bäst i Sverige, säger Jonas Björk.

Coronakommissionen har tidigare kritiserat den svenska testningen och kallat den för ett haveri. Det tog dels för lång tid att bygga ut kapaciteten och dels förlorades värdefull tid när regioner och regering diskuterade vems ansvar det var.

”Kommissionen anser att det knappast kan beskrivas som annat än ett haveri att en diskussion om ansvar och finansiering bidrog till att någon storskalig provtagning inte kom till stånd förrän den första vågen var över,” skrev kommissionen i den rapport som presenterades den sista oktober.