Anhöriga skulle mördas – nu fruktar polisen fler våldsdåd
Publicerad 2021-06-09
När svenska polisen genom FBI-appen Anom kunde följa kriminellas brottsplanering upptäcktes och stoppades ett tiotal mordplaner.
Men bland de som skulle mördas fanns fler än kriminella – även deras anhöriga planerades det mord på.
– Det är högst obehagligt att man nu i större utsträckning går på anhöriga, säger Emil Eisersjö som är sektionschef på underrättelseenheten vid Noa.
Operationen Trojan Shield är ett samarbete mellan FBI och polismyndigheter i 16 länder, bland andra Sverige.
I ett krypterat chattverktyg, Anom, som FBI själva skapade och spred bland ovetandes kriminella, har polisen kunnat följa kommunikation mellan personer från 300 brottsorganisationer världen över.
I Sverige har det lett till att 155 personer kunnat frihetsberövas i en koordinerad insats.
De som gripits är uteslutande grovt yrkeskriminella som varit kända av brottsbekämpande myndigheter under många år, berättar Emil Eisersjö som är sektionschef på underrättelseenheten vid Noa.
– Men vi har genom Anom fått större kunskap om vissa aktörers roll, hur olika nätverk samverkar och så vidare. De som nu gripits är kända kriminella aktörer som kommit upp sig i hierarkin, vi har främst riktat in oss på de som befinner sig en bit upp och som ägnar sig åt narkotikahandel, säger Emil Eisersjö.
Mordplaner mot anhöriga
Ett tiotal mord i Sverige ska ha förhindrats med hjälp av information från Anom berättade polisen i går på en stor presskonferens. Emil Eisersjö säger att några av de planerade morden var av andra kriminella.
Men inte alla.
Några av mordplanerna som smiddes var mot anhöriga till kriminella. Personer som inte själva är inblandade alls i kriminalitet men där man hoppas komma åt den man har en konflikt med genom att skada dem som står personen närmast.
– Det är högst obehagligt. För några år sedan var det mer riktat mellan de som hade konflikten. Nu går man på familjemedlemmar, kanske spränger någon mammas dörr i luften eller ger sig på någon annan bara för att de råkar vara släkt, säger Emil Eisersjö.
När sådant händer, att en anhörig drabbas av en kriminells livsstil, kan det ibland öppnas ett sällsynt fönster.
– Man brukar säga att det finns två tillfällen när fönstret för att få någon att hoppa av öppnas. Antingen när man får barn själv eller när anhöriga på något sätt drabbas. Tyvärr är det så att sitt eget välmående har man sedan länge slutat bry sig om.
Risk för våldsdåd ökar
Att så många nu gripits gör att risken för våldsdåd ökar. När ett tomrum uppstår i den kriminella miljön försöker någon alltid fylla det. På ett eller annat sätt.
– Så länge det finns marknad och efterfrågan på narkotika så kommer någon ta den rollen. Bland de vi nu gripit är många narkotikaleverantörer och det kan komma att bli konflikt om de positionerna, säger Emil Eisersjö som menar att polisen tar höjd för detta på flera sätt.
Har ni under arbetet med detta ställts inför svåra etiska dilemman, när ni sett brott planeras och försöka bestämma när i skedet ni ska gripa in?
– Vi har varit tydliga från dag ett att om vi bedömer att det finns övervägande risk för liv och hälsa så kommer vi agera. Utmaningarna har varit mer taktiska än etiska. Hur vi ska kunna gripa någon utan att avslöja källan? Att avslöja att vi känner till Anom?
”Missbedömt mängden narkotika”
När svenska polisen förra våren fick tillgång till Encrochat, ett annat krypterat meddelandesystem som främst användes av kriminella, fick man en ny och unik inblick i det kriminellas värld.
– Vi fick då klart för oss att vi missbedömt mängden narkotika som kommer in i Sverige. Vi hade gjort skattningar tillsammans med Tullverket utifrån beslag. Men Encrochat visade hur det är så otroligt mycket större mängder som kommer in än vi visste.
Eisersjö menar även att sättet som de kriminella pratar med varandra, omväxlande diskuterar grova brott och vardagssaker, chockade många.
– Vi har innan sett att ett människoliv inte är något värt för dem. Men att ser det så svart på vitt i kommunikationen, där de i samma konversation pratar om att mörda någon för att sen diskutera om de ska gå till gymmet, har varit svårt att förstå.
– Det visar på en mycket djup problembild där hela samhället tillsammans måste sätta in så mycket kraft vi kan. Mest skrämd är jag över mängden unga personer som bara står och väntar. Tillgången på unga utförare verkar vara en ej sinande mängd och här måste vi få stopp på nyrekryteringen.
PODD Operation Trojan Shield
Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.