Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Stora skillnader i hur kommunerna tackar sin personal

Stor enkät: Aftonbladet har frågat alla 290 kommuner

Publicerad 2021-03-22

Personalen i äldrevården har fått slita hårt det senaste året. Men kommunerna har valt att belöna sin personal på väldigt olika sätt.

Vissa får löneförhöjning och säkrare anställningsform – andra en ryggsäck eller en amaryllis.

– Det är alltid en balansgång, får man en liten chokladask så kanske man tycker att det nästan är kränkande, säger Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete.

Av de personer som har av avlidit med covid-19 var 90 procent 70 år eller äldre och hälften av dem bodde på särskilt boende, uppgav coronakommissionen i sin rapport från december 2020.

Coronakommissionen har slagit fast att äldreomsorgen av en rad anledningar stod oförberedda och illa rustade inför att hantera en pandemi.

”De anställda i äldreomsorgen lämnades i stor utsträckning ensamma att hantera krissituationen”, står det i rapporten.

Lönepåslag – eller en mössa

Aftonbladet har frågat alla kommuner om personalen har fått en bonus för deras insatser under den pågående pandemin. Skillnaderna mellan hur kommunerna har valt att göra är stora.

  • I Trosa kommun har alla kommunanställda fått en bonus på 5 000 kronor var. De anställda inom äldreomsorgen har även fått lönetillägg på 2 000 kronor de månader de har jobbat med covid-patienter.
  • I Sundbybergs kommun blev alla anställda inom äldreomsorgen utsedd till ”Årets Sundbybergare”.
  • I Mölndals kommun har alla anställda inom vård och omsorg fått en gåva värd 1 000 kronor – och varsin amaryllis.
  • I Hallsbergs kommun har alla fått en extra ledig dag, så kallad ”Hallsbergsdagen”.
  • I Älvdalens kommun har alla anställda inom äldreomsorgen fått en ryggsäck med kommunens logga på.
  • I Lycksele kommun uppmuntrade de sin personal att spendera mer tid ute och gav alla kommunanställda en mössa i julklapp och ett presentkort på 300 kronor.
  • 46 kommuner har valt att inte ge någon extra bonus till personalen inom äldreomsorgen.

Planerar fest – för en halv miljon

Inom äldreomsorgen är ett stort antal timanställda och jobbar oftast på flera boenden, då är det är inte alltid möjligt att få sjukpenning och detta ökar därför risken för smittspridning. Smedjebackens kommun har valt att ge personalen en säkrare anställningsform och har på så sätt inte haft några timanställda.

– Det är ju ingen present eller gåva, men har gjort att personalen bland annat fått enklare att ta ut sjukpenning och även andra förmåner som en timanställning inte ger, säger Teresa Ramqvist, förvaltningssekreterare.

Smedjebacken har även en framtidsplan på att belöna alla anställda inom kommunen. När pandemin och restriktionerna väl avtar satsar kommunen på en gemensam aktivitet för alla, 500 000 kronor finns sparad till en fest.

– När restriktioner så småningom släpps har även kommunstyrelsen avsatt pengar till en fest för att alla kommunanställda, säger, Teresa Ramqvist.

Satsar på friskvård

Skatteverket valde förra året att införa en extra tillfällig skattefri gåva till ett värde på 1 000 kronor. Det här har många kommuner passat på att nyttja då flertalet valt att ge personalen ett presentkort, i form av en påsk-, sommar- eller julgåva.

Fyra kommuner har valt att höja friskvårdsbidraget som en form av bonus. Förra året utökade Skatteverket listan på tillåtna aktiviteter att använda friskvårdsbidraget till. Nu är det till exempel möjligt att använda bidraget till internetbaserade träningsprogram, som yoga eller rökavvänjning. Andra aktiviteter är också tillåtna som agility, sportfiske och enduro.

– Vi gjorde en extra satsning och höjde friskvårdsbidraget från 500 kronor till 2 000 kronor i höstas. Det handlar egentligen om att försöka uppmuntra till att så många som möjligt ska kunna röra sig på sin fritid och ta ansvar, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa kommun.

Många kommuner har även valt att ge en belöning till personalen inom äldreomsorgen i form av fikabröd, frukt och godis.

Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.

De riskerar sin egen hälsa

Marta Szebehely är professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet. Hon anser att en bonus från arbetsgivaren är viktig, speciellt för äldreomsorgspersonalen. Hon menar att den här gruppen har blivit bortglömd och har fått för lite uppskattning.

– En bonus är ett uttryck att kommunens politiker markerar vi ser er, vi ser att ni har gjort ett bra jobb. Då kan jag tänka mig att det är lite viktigt, för det är en osedd grupp, säger hon.

För Marta Szebehely är det en självklarhet att dessa anställda ska hyllas för sina insatser under pandemin.

– Jag tycker egentligen att alla som har jobbat hårt men också riskerat sin egen hälsa borde få en ordentlig uppskattning och även ekonomiskt, säger hon.

Ett problem tycker hon är personalens anställningsform. Är man en timvikarie kan det hända att man inte får ta del av en bonus trots att de har tagit på sig ett stort ansvar.

– Man avstår från att jobba på flera olika ställen för att man inte vill riskera att smittas. Då får man mindre inkomst och om man då sen inte blir inräknad i de som får någon slags bonus så kan det också kännas lite bittert, säger Marta Szebehely.