Playaförhören inleds med bakslag: ”Finns inget samtycke”
Spanska rätten ville höra misstänkt som vittne
Uppdaterad 2021-03-20 | Publicerad 2021-03-16
BARCELONA. När förhören av de misstänkta i den spanska upplagan av Operation Playa-rättegången inleds på tisdagen har man redan ett par bakslag i bagaget.
Utöver Jonas Falk är ytterligare fem av de totalt tretton misstänkta svenskar, men en av dessa kommer inte kunna höras.
- Fastnålat inlägg
Krögaren kände till mosterns verksamheter
18 mars 2021Cecilia VaccariFörsvarsadvokaten undrar om krögaren visste vad Falks moster jobbade med och hade för tillgångar.
– Ja, jag har ju känt henne länge, hon har haft spa:n och gym.
Så du visste att hon hade lagliga pengar att investera?
– Ja, absolut.
Var mostern delaktig i den dagliga driften?
– Nej.
Hur mycket investerades?
– 60 000-70 000 som härrörde från min ex-partners fastighetsförsäljning.
Hur mycket investerade mostern?
– 34 000 euro.
Reagerade du på att pengarna kom från företagskonton och inte hennes privata konton?
– Nej.
När kommer domen att falla?
DanielOm ett par månader. Vi har inget exakt datum än.
Cecilia Vaccari20 mars 2021All ära till Jonas Falk för att han har pissat på den svenska staten under så många år, bra jobbat Jonas!!
CJ20 mars 2021Vet inte vilka "vanliga" människor som Jonas stöter på men mina vanliga kompisar har i alla fall inte några trustfonder.....
An20 mars 2021Free kingpin
0820 mars 2021Fantastisk förebild, du får gärna resonera fram på vilket sätt då?
Bankrånare, knark smugglare, penningtvätt osv osv.
Karl20 mars 2021
– Det finns inget samtycke till förhör från min sida. Jag har bara talat med min advokat en gång, har inte varit närvarande och fått lyssna på förhandlingen, svarar 55-åringen som är en av Jonas Falks medåtalade via länk från Stockholms tingsrätt.
Han är vid gott mod och skojar med rådmannen när länken krånglar. Tidigare har han beskrivits som en av Sveriges värsta bankrånare, men idag sitter han i svenskt häkte misstänkt för inblandning i ett uppmärksammat mordförsök – och därför utfärdades en europeisk utredningsorder för att höra honom genom ett videoförhör.
Den 55-årige mannen ska ha varit inblandad i nattklubbsaffären som Jonas Falk uppges ha orkestrerat. Enligt det spanska åtalet är han misstänkt för grov penningtvätt och riskerar tre och ett halvt års fängelse samt böter på fem miljoner euro, motsvarande över 50 miljoner kronor.
Osäker om han är vittne eller misstänkt
Men när han ska höras i Stockholms tingsrätt så har han inte ens delgetts åtalet och är osäker på om han ska höras som misstänkt eller vittne. Rådmannen i Stockholm berättar att han fortfarande är åtalad men att målet mot honom kommer att avgöras separat, man vill istället höra honom som vittne.
Det vill 55-åringen inte. Varken hans egen advokat i Spanien, medåtalades advokater eller åklagare har några frågor på det. Ingen verkar ha förväntat sig något annat svar. Alla tackar för sig.
– Jag skulle haft dig som domare i mitt andra mål. Du är mycket trevligare, säger den gamle bankrånaren och skrattar pillemariskt innan vakterna återigen sätter på honom handfängsel för att föra tillbaka honom till Kronobergshäktet.
Hans advokat Gunnar Falk är nöjd. Enligt Europakonventionen kan mannen inte dömas i sin frånvaro. Att det skulle göras en repris på rättegången vore osannolikt, menar advokaten. Nu ska Playa i hamn och hans klient har en klar uppfattning om vad syftet är.
– Det finns ett intresse av att få in pengar till statskassan eller regionen. Det är min huvudmans uppfattning, säger advokat Gunnar Falk.
Det svenska fiaskot
För den som minns den svenska versionen av målet kan det framstå som att man inleder med ett skott i foten – om målet är att få in pengar till statskassan. Operation Playa beskrivs som den största narkotikautredningen någonsin i Sverige – och slutade i fiasko.
Dokument: Så friades Jonas Falk
I tingsrätten dömdes Jonas Falk i egenskap av ligaledare till 18 års fängelse. Bevisningen, ansågs vara "nära nog perfekt". Men kritikerna menar att bortsett från att Jonas Falks kurir, Mauritz Andersson, tagits på bar gärning med båten proppfull av kokain i Karibien så lade åklagaren mest fram indicier.
Svea hovrätt slog fast att ett allvarligt rättegångsfel hade begåtts i första instans då de åtalade inte fick kalla alla vittnen de ville höra. Därefter fortsatte processen i liknande stil.
Bland det märkligaste var ett i sammanhanget litet parti kokain om nio kilo som ska ha hittats på en båt som Andersson ägde och som var förtöjd i Göteborg. Problemet var att fyndet aldrig dokumenterades. En av poliserna säger visserligen att han fotograferade narkotikan på plats i båten med sin mobil, men telefonen gick senare sönder.
Poliserna hävdade att de gick till polisstationen i Göteborg och lämnade in narkotikan. Men ingen som var i tjänst den aktuella kvällen minns detta.
Än idag undrar en del om polisen planterade knarket ombord på båten. Andra ifrågasätter om narkotikan över huvud taget varit ombord.
Spanska bakläxor
Efter att Jonas Falk suttit häktad i över tre år försattes han på fri fot 2014. Men lyckan var kortvarig, efter bara några dagar greps han än en gång av polis i Stockholm – på order av en spansk undersökningsdomare. Falk misstänktes för bland annat penningtvätt och grovt skattebrott och utlämnades.
Än en gång häktad. Än en gång utredd. Än en gång inför rätta. Men i mars 2015 släpptes Falk plötsligt. Den spanska domstolen ansåg att han inte haft möjlighet att förbereda sitt försvar på rätt ett korrekt sätt och att han därmed – än en gång – hade fått sina rättigheter kränkta.
Sex år senare har nu rättegången inletts mot Jonas Falk, men tretton åtalade har alltså krympt till tolv. Advokat Gunnar Falk menar att hans klient förstår att man trots allt försökte förhöra honom, åtminstone i ett led att fälla övriga misstänkta.
– Han förstår att de vill ha pengar. Det är mycket pengar, säger advokat Gunnar Falk.