Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Svenska krögaren i spanska Playarättegången

Uppdaterad 2021-03-20 | Publicerad 2021-03-18

BARCELONA. Nu är samtliga misstänkta i den spanska Operation Playa-rättegången hörda.

En svensk krögare är misstänkt för penningtvätt. Han medger att personal och leverantörer betalats kontant, men inte på hans initiativ.

– Tyvärr är det så det funkar i Spanien, säger mannen i förhöret.

Jonas Falk: "Alla som kommit nära mig har sugits in i rättsprocessen"Jonas Falk: "Alla som kommit nära mig har sugits in i rättsprocessen"

Den svenske krögaren anländer till den pampiga domstolsbyggnaden i Barcelona i ett vitt munskydd med lekfullt mönster i grälla färger, en stram mörk rock och en mintgrön sjal.

– Jag förnekar brott. Självklart, säger krögaren till Aftonbladet utanför rättssalen.

Trots att han tycks förstå och tala spanska obehindrat väljer han att ha en tolk med vid förhöret. Han utnyttjar sin rätt att tiga och enbart svara på sin försvarares frågor.

I förhöret säger han att han inte visste att den misstänkte huvudmannen Jonas Falk låg bakom investeringen i restaurangen, som åklagaren hävdar. Åtalet gäller i stort grov penningtvätt och skattebrott i samband med köp av ett hus, en klubb och den aktuella restaurangen.

55 miljoner genom bulvan

Falk misstänks ha tvättat pengar från narkotikahandel via ett avancerat upplägg med företag och investeringar där knarkpengar pumpats in till ett värde av 55 miljoner kronor genom en bulvan. Krögaren är barndomsvän med bulvanen och det var på hans initiativ de startade restaurangen ihop. Han nekar till påståendet att Falk styrde investeringen.

– Absolut inte, svarar krögaren.

Han bestrider också att han skulle känt till att bulvanens pengar härrörde från olaglig verksamhet.

– Hur skulle jag veta det? Absolut inte!

Åklagaren ber honom titta på bevis som tas fram ur en av pappersbuntarna i salen. Hela förundersökningen ligger utspridd i rummet. Hon undrar om han känner igen dokumenten.

– Nej. Det är väl lite fakturor och så.

Proceduren upprepas med ett antal dokument – med hans underskrift på. Men han minns inte.

– Det var tolv år sen.

Domaren avbryter och säger att krögaren vid tidigare förhör fått se dokumenten och att han då svarat på frågor om innehållet. Domaren undrar om han mot bakgrund av det vill svara. Han rådgör med sitt ombud och landar i en upprepning.

– Jag minns inte.

Åklagaren tydliggör för rätten att papprena rörde kostnader för renoveringar och kassakvitton. Krögarens försvarsadvokat frågar då om han nånsin betalat restaurangens personal och underleverantörer kontant.

– Tyvärr är det så det funkar i Spanien, svarar han ironiskt.

”Första rättegången utan kriminella”

Samtliga misstänkta har hörts och alla förnekar brotten som respektive person är misstänkt för. Mannen som åklagaren hävdar är överhuvudet – Jonas Falk är kritisk till att krögaren dragits in i målet.

– Det är ofattbart, inte bara att krögaren dragits in. Det sitter två advokater, förra ägaren till storklubben Pacha, en svensk som är totalt ostraffad. Det är första gången i mitt liv jag är på en rättegången där det inte finns en enda kriminell. Jag är den enda som har ett straffregister, säger Jonas Falk.

Men är inte det ett smart upplägg om man skulle vilja ägna sig åt penningtvätt?

– Att bli åtalad tillsammans med icke-kriminella? Frågar Falk och skrockar.

Ja?

– Nej, det är inte ett upplägg att bli det. Om du ser till vad personerna gjort så har en varit administratör på en klubb, en lokal advokat har hjälpt en utlänning att köpa ett hus – nåt han gör varje dag. Det är inget penningtvättsupplägg som prövats utan alla som kommit i kontakt med mig eller min moster, som utmålas som bulvan, har sugits in i denna rättsprocess.

Men åklagaren är fortsatt övertygad om att hennes åtal håller. Det strängaste straffet riktas mot mot Falk. 20 års fängelse och en kvarts miljard kronor i böter.

– Det jag kan säga just nu är att jag så här långt kommer fortsätta att vidhålla mina yrkanden, säger åklagare Ana Gil Muñoz.

Solen går ner över förhörsveckan i spanska Playa. Än återstår några förhandlingsdagar, innan rättegången når sitt slut och väntan på en ny dom kan inledas – tio år efter att Jonas Falk först greps.