Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar

Publicerad 2017-09-11

Vänsterpartiet och regeringen är överens om att höja underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

Från och med första juli nästa år höjs beloppet med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och 350 kronor för barn mellan 15 och 18 år.

– Ensamstående föräldrar har halkat efter under lång tid, underhållsstödet har bara höjts med hundra kronor från 1994 fram tills Vänsterpartiet började verka för att höja stödet, man förstår att det är tufft, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).

Förhandlingarna inför regeringens höstbudget är i full gång. Nu är regeringen överens med Vänsterpartiet om hur mycket mer ensamstående föräldrar ska få i underhållsstöd. Detta är en del i partiets satsning på ekonomisk jämlikhet menar Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

– Det är ju de redan privilegierade som varit prioriterade under lång tid med till exempel RUT och slopad förmögenhetsskatt. Det är andras tur nu – till exempel ensamstående föräldrar , vilka framförallt är kvinnor, säger hon.

Träder i kraft i juli

Beloppet höjs med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 och 350 kronor för barn mellan 15 och 18 och träder i kraft första juli 2018. Detta utöver den tidigare ökningen på 150 kronor fö 15–18-åringar som träder i kraft vid årsskiftet. Idag ligger stödet på 1 573 kronor per barn och månad för samtliga åldersgrupper.

Mångmiljonsatsning

Kostnaden för höjningen blir 135 miljoner kronor under nästa år och 276 miljoner under 2019. Underhållsstöd är den ersättning föräldrar som har barnen boende hos sig kan få om den andra föräldern inte kan betala underhåll eller om det bara finns en förälder. Stödet betalas ut av Försäkringskassan.

– Det här är tredje gången vi får igenom en ökning och det tycker jag känns viktigt. Framförallt för de barn och föräldrar som berörs som kan få bättre möjlighet att till exempel köpa vinterkläder och göra något roligt tillsammans, och slippa oroa sig över ekonomin ständigt, säger Ulla Andersson.