Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Forskare har odlat fram råtthjärta i laboratorium

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-13

Men långt kvar tills mänskliga organ kan tas fram

Drömmen att kunna ta fram mänskliga organ utan en donator har kommit ett steg närmare verklighet.

Forskare vid universitetet i Minnesota har lyckats odla fram ett fungerande råtthjärta i laboratorium.

– Vi har bara använt oss av naturens egna byggstenar för att bygga ett nytt organ, säger Doris Taylor, forskarteamets chef.

Det amerikanska forskarlagets upptäckt har av utomstående experter beskrivits som en milstolpe. Men enligt Doris Taylor handlar det om samma enkla princip om hon alltid brukar följa i sitt laboratorium.

– Ge naturen några verktyg och håll dig undan, säger hon till brittiska tidningen International Herald Tribune.

Inom två veckor slog hjärtat

I praktiken är processen naturligtvis något mer komplicerat än så. Forskarlaget tog först bort alla celler från en död råttas hjärta. Valven och de yttre strukturer lämnades dock kvar som en form av byggnadsställning.

Sedan pumpades nya hjärtceller från nyfödda råttor in. Inom två veckor hade de nya cellerna byggt upp ett hjärta som både pumpade blod – om än i små mängder – och sände ut elektriska impulser.

– Doris Taylors arbete är en av de här galet enkla idéerna som får dig att slå dig själv i huvudet och säga: Varför tänkte inte jag på det här?, säger Todd McAllister som arbetar på ett företag i Kalifornien som också är inriktade på samma medicinska område.

Nya organ utan mänskliga donatorer

Hans forskarlag har bland annat använt bitar av patienters hud för att bygga upp nya blodkärl som sedan kan transplanteras tillbaka till patienten.

Andra forskare har undersökt möjligheterna att använda stamceller för att reparera hjärtmuskler som skadats. Det här genombrottet kan bana väg för att om några år kunna ta fram helt nya mänskliga organ. Utan att de måste doneras från en avliden person.

– Det här öppnar dörren för att vi kan ta fram vilka organ som helst: njurar, lever eller lungor, säger Doris Taylor till International Herald Tribune.

Tio års forskning kvar

Hur långt borta är då framodlandet av mänskliga organ? Det är mycket svårt att säga enligt forskarna, eftersom det inte är säkert att den här tekniken fungerar på större djur.

Det rör sig om fortsatt forskning i minst tio år i alla fall. För det är fortfarande mycket arbete kvar att göra.

– Vårt nästa mål är att undersöka om vi kan få hjärtat att slå hårt nog och bli starkt nog att hålla ett djur vid liv, säger Taylor.