Sjuka får jobba – och behålla ersättningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

Men Försäkringskassan tvivlar på att reformen minskar utanförskapet

Snart får förtidspensionärer ta ett jobb och ändå behålla sin sjukersättning.

Men Försäkringskassan tror inte att reformen leder till färre förtidspensionerade.

– Varför skulle man riskera att lämna ersättningen om man inte behöver? Säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

Över en halv miljon människor står helt utanför arbetsmarknaden i Sverige. De utgör gruppen med sjuk- eller aktivitetsersättning. För det mesta kallar vi dem förtidspensionärer. Många av dem har en inkomst på drygt 8 000 kronor i månaden, före skatt.

Regeringen har som ett av sina mål att få ner antalet förtidspensionärer. Hittills har det gått dåligt. Gruppen har minskat något de senaste åren, men främst beror det på att många helt enkelt har fyllt 65 och blivit ”vanliga” pensionärer.

Ersättningen omprövas inte

Nu gör man ett nytt försök. I dag klubbar Riksdagen igenom en reform som innebär att förtidspensionärer mellan 30 och 64 år ska få tjäna pengar eller studera - utan att bli av med sjukersättningen. Den som tjänar max drygt 3 500 kronor i månaden får behålla hela sjukersättningen. Tjänar man mer än så sänks ersättningen gradvis, men den omprövas inte.

De flesta som aftonbladet.se har pratat med är positiva, till och med socialdemokraterna.

– Vi tycker i grunden att det här är bra. Man ska kunna ta ett jobb, arbeta ideellt eller studera utan att oroa sig för att bli av med sin ersättning, säger Veronica Palm, talesperson i socialförsäkringsfrågor till aftonbladet.se.

Även Svenskt Näringsliv tycker att reformen är bra.

”Seger för individen”

– Om det här kan bidra till att en enda indivivd kommer åter är det en seger dels för individen, dels för samhället, säger Sofia Bergström, som arbetar med socialförsäkringsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Många av förtidspensionärerna finns bland handikappföreningarnas medlemmar. Ingemar Färm, ordförande för Handikappförbunden, hoppas att det här ska gynna dem.

– Tidigare har det räckt med att en person har varit aktiv i sin egen handikappförening för att riskera att bli av med ersättningen. Så det här är ett bra steg på vägen.

Men regeringens mål är också att fler helt ska lämna förtidspensionen och återgå till arbetslivet. Det är mest en from förhoppning, anser Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, den myndighet som beviljar och betalar ut sjukersättningen.

Anställer efter behov

– Jag tror inte att det kommer göra den här gruppen mindre. Däremot tror jag att många kommer utnyttja möjligheten att kunna arbeta men inte ta det som ett skäl för att lämna förmånen. Vore jag själv i den situationen skulle jag nog inte lämna tryggheten om jag inte behövde, säger Bertil Thorslund.

En annan fråga är om det faktiskt finns jobb till de som trots förtidspensionen vill pröva om de klarar av att arbeta.

– Det är nästan alltid så att arbetsgivare bara anställer för att de har ett behov, inte av andra skäl, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, en organisation för tjänsteföretagare i Sverige.