Lott avgör stroke- patienters vård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Drabbas du av stroke bör du helst inte befinna dig i Stockholm. Där är tiden mellan larmsamtal och vård oftast längst.

Dessutom pågår nu en studie där lotten avgör hur högt upp du kommer på ambulansens prioritetslista.

– Att lotten ska avgöra hur snabbt du får vård är fel. Det bör alltid ske så fort som möjligt, säger Daniela Bjarne, kanslichef vid Stroke-riksförbundet.

Vid stroke krävs snabbt omhändertagande, det är Daniela Bjarne övertygad om.

– Ju tidigare du kommer under vård på en stroke-enhet, desto bättre är dina chanser. Dödlighet, funktionshinder och institutionsberoende minskar. Det handlar inte om minuter – men om kvartar, säger hon.

Hur vården ser ut i Sverige beror mycket på i vilken del av landet du bor.

Inte alltid blåljus

I somliga landsting hamnar du i prioritetsgrupp 1. I andra landsting i grupp 2. (Undantaget är de patienter som tros kunna behandlas med trombolys – då blodproppen löses upp med läkemedel – vilka alltid placeras i grupp 1.)

– Bor du i ett prio 1-landsting är det blåljus. Då kan ingenting kan stoppa ambulansen. Bor du däremot i ett län där stroke bedöms höra till prio 2-sjukdomarna kan andra fall komma emellan. Det är till exempel glassigare att få hjärtinfarkt – då förs du alltid snabbt till sjukhus, säger Daniela Bjarne.

Ny studie

Stockholm hör normalt till ett av de landsting där stroke räknas som en prio 2-utryckning.

Fram tills alldeles nyligen.

Numera är det nämligen lotten som avgör.

Orsaken stavas Hasta, en studie initierad av landstinget som syftar till att ta reda på hur viktigt det egenligen är med ett snabbt omhändertagande.

Liv riskeras

På Stroke-riksförbundet välkomnar man forskning, men tycker att projektet är ”helt galet” ur etisk synvinkel:

– Först på sjukhuset får du veta att du ingår i en studie. Det är fel. Dessutom: time save is brain save, som strokepatient ska du alltid prioriteras i grupp 1.

Ni anser att liv nu riskeras i onödan?

– Ja, om man ska hårddra det. När människor måste vänta för länge – oavsett anledning – då går liv till spillo. Sedan kan ju orsakerna vara flera, säger Daniela Bjarne.

I praktiken innebär studien inte någon försämring av vården. Tvärtom blir den bättre för dem som har turen på sin sida.

”Bevisen finns”

Vid stroke-riksförbundet opponerar man sig inte heller mot forskningen som sådan. Dock är tillvägagångssättet oetisk, menar man.

– Det är alltid positivt att ta reda på mer fakta, men bevisen finns redan. Och vad gäller lottdragning utan att det kommer till människors kännedom – det känns som ett stort frågetecken.

Anders Fridell, presschef vid Stockholms läns landsting, vill inte ge några kommentarer.

– Jag kan bara konstatera att jag inte känner till studien och därför inte heller kan kommentera den, säger han då aftonbladet.se når honom sent på måndagskvällen.