Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Livet på jorden är äldre än vad vi trott

Uppdaterad 2016-09-04 | Publicerad 2016-09-03

Australiska forskare har hittat fossiler som är 3,7 miljarder år gamla på Grönland.

Fynden är 220 miljoner år äldre än något annat känt tecken på liv.

Upptäckten ger nytt hopp om att hitta spår efter liv på Mars.

– För första gången har vi hittat stenar som vi vet vittnar om de förutsättningar och miljöer som upprätthöll det tidiga livet, säger forskaren Vickie Bennett till AFP.

Jorden bildades för drygt 4,5 miljarder år sedan. De nya fynden består av 3,7 miljarder år gamla så kallade stromatoliter – sedimentskikt bildade av mikroorganismer – som hittats under isen på Grönland av australiska forskare. Upptäckten presenteras i en ny studie som publiceras i tidskriften Nature.

Fossilerna, som är mellan en och fyra centimeter höga, visar att liv uppstod relativt snart efter planetens bildande – och 220 miljoner år tidigare än vad vi hittills trott.

– Istället för att spekulera kring potentiella tidiga levnadsmiljöer, har vi för första gången hittat stenar som vi vet vittnar om de förutsättningar och miljöer som upprätthöll det tidiga livet, säger Vickie Bennett, forskare vid Australian National University, till AFP.

Ger nytt hopp om Mars

Forskarna anser att fynden stärker förhoppningarna om att det en gång kan ha funnits liv på Mars. Den röda planeten tros tidigare ha haft vatten och med det eventuellt förutsättningar för mikrobiologiskt liv.

– Betydelsen för Mars är att för 3,7 miljarder år sedan var Mars antagligen fortfarande våt och hade troligtvis hav och så vidare. Så om liv kunde utvecklas så snabbt på jorden och bilda stromatoliter kan det nu vara enklare att upptäcka liknande tecken på liv på Mars, säger Allen Nutman, studiens huvudforskare, vid universitetet i Wollongong, till AFP.

– Istället för att titta på kemiska avtryck, kan vi titta efter saker som stromatoliter på bilder från Mars som skickas till jorden, fortsätter han.

Välbevarade fossiler

Det tidigare äldsta beviset på liv på jorden gjordes år 2006 när forskare från Australien och Kanada hittade fossiler i australiska Pilbara. De fynden var 3,4 miljarder år gamla.

Allen Nutman har letat efter gamla stenar på Grönland i tre decennier.

– Det är betydelsefullt att de är tillräckligt välbevarade och inte så deformerade. Det går fortfarande att urskilja deras ursprungsskick, säger han om de nya fynden till AFP.

Fossilerna i sig levde aldrig, men de är skapade av encelliga organismer.