"Om man ger blod - så räddar man liv flera gånger om"

Uppdaterad 2016-08-17 | Publicerad 2016-08-16

Livsviktiga mediciner mot blödarsjuka framställs ur blodet

Per Eriksson är informationsansvarig på Octapharma som framställer livsviktiga mediciner för bland annat blödarsjuka ur blodplasma från donerat blod

Genom att ge blod räddar du flera liv.

Blodet används inte bara vid operationer och akuta olycksfall.

Av blodplasman tillverkas även livräddande läkemedel mot svåra, kroniska tillstånd som blödarsjuka och immunbristsjukdomar.

Blodet används inte enbart till blodtransfusioner vid blodförlust - utan även till att framställa läkemedel mot vissa kroniska sjukdomar som kan bli livshotande.

Blodet separeras i tre komponenter: Röda blodkroppar och trombocyter, till blodtransfusioner, samt blodplasma till bland annat läkemedelsframställning.

– Vi köper ungefär 80 procent av den svenska blodplasman som inte används på sjukhusen, säger Per Eriksson, informationsansvarig på läkemedelsbolaget Octapharma i Sverige som framställer proteinbaserade läkemedel ur blodplasma.

I blodplasman finns en mängd proteiner varav en handfull kan användas som råvara i läkemedel mot bland annat blödarsjuka, immunbristsjukdomar samt vid intensivvård.

Aktivt liv

• Vid blödarsjuka saknar blodet ett eller flera proteiner för att kunna levra sig (koagulera), vilket kan leda till livshotande blödningar.

• Vid immunbristsjukdomar saknas helt eller delvis antikroppar (immunglobulin) som ska skydda kroppen vid angrepp av främmande ämnen som bakterier, virus, parasiter.

– Med de här behandlingarna kan patienterna få ett nästintill fullgott immunförsvar eller ett bra koagulationssystem som ger ett bra skydd mot blödningar, säger Per Eriksson.

Sjukdomarna kräver kontinuerlig behandling för att patienten ska kunna få ett normalt och aktivt liv.

Octapharma processar varje år 1 500 ton blodplasma enbart vid fabriken i Stockholm. Tillgången på blod och blodplasma i Sverige täcker dock inte behovet. 

Blodplasman räcker inte

– Det går åt enormt mycket blodplasma för de produkter vi tillverkar. Så vi har egna blodcentraler utomlands för att kunna säkra produktionen. Vi köper även mycket blodplasma från andra länder, som exempelvis Finland och Norge.

Fler blodgivare behövs därför i Sverige.

– Om man ger blod så räddar man liv flera gånger om - dels akut i svensk sjukvård, men även via de läkemedel som man kan tillverka av blodplasman. Det är livsviktiga läkemedel som räddar liv dagligen, säger Per Eriksson.