Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Upprorsfilm kan ge tio års fängelse

Publicerad 2012-03-20

Människorättsaktivisten Munyaradzi Gwisai utanför rätten i Harare.

De tittade på en film.

Nu riskerar sex män och kvinnor drygt tio års fängelse.

Det efter månader av tortyr i zimbabwesiskt fängelse.    

Den aktuella filmen var ett hopklipp av tv-sända bilder från de tunisiska och egyptiska upproren förra året. De sex politiska aktivisterna – studenter och en facklig ledare – greps och anklagades för landsförräderi efter att de visat filmen på ett fackmöte inför ett fyrtiotal personer nära huvudstaden Harare.

Slagna med träpåkar

De sex aktivisterna vittnar om att de blivit torterade i häktet. Efter att ha blivit slagna med träpåkar erkände samtliga till slut att de planerat att störta landets president Robert Mugabe, 88. 

En av de gripna, huvudanklagade universitetsprofessorn Munyaradzi Gwisai, 44, säger:

– De ville att vi erkände att vi sagt ”abasha Mugabe”, ned med Mogabe, och jag sa att ”nej, det sa jag aldrig”. Så de ställde dig på golvet och slog dig fem eller tio gånger med en planka, och frågade sedan samma fråga igen. Det här gjorde de mot oss alla. Jag klarade tre eller fyra omgångar, innan vi till slut erkände.

160 personer trängde i går in sig i den lilla rättegångssalen, däribland, fackliga ledare, diplomater, människorättsaktivister och oppositionspolitiker.

Polis bevakade rättegångssalen också på utsidan, rapporterar tidningen the Independent.

Hård dom

Åklagare hävdade att de anklagade planerat ett uppror som "gått längre än planeringsstadiet" och skulle ha startat på Africa Unity Square i huvudstaden Harare den första mars förra året.

Efter domen var de anklagade nära gråten, rapporterar the Independents utsände, och några av dem hade svårt att tala.

I dag hålls ett så kallat mitigation hearing, vilket innebär att man erkänner det man blivit anklagad för men får förklara omständigheterna.

Den nu dömda Gwisai har i en intervju med tidningen the Independent tidigare sagt:

– Zimbabwe är under stöveln på girig kapitalism, styrd av en åldrande ledare som använder sig av populistisk retorik och nationalistiska reformer - samtidigt som han styr ett elitistisk, klassbaserat samhälle.

Zimbabwe leds av en illa fungerande samlingsregering. Landet gick igenom en ekonomisk kollaps under 2000-talet och håller fortfarande på att ta sig upp.