Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De rika blir rikare

Publicerad 2012-03-01

Stor granskning: Nu drar vd-lönerna i väg ännu mer

”Man blir trött”  Byggarbetaren Stefan Slottensjö och hans kollegor tjänar i snitt 30 000 kronor i månaden. Hans högsta chef, Skanskas vd, Johan Karlström drar in cirka 1,2 miljoner på samma tid.

Skillnaderna växer.

En näringslivschef tjänar i dag lika mycket på ett år som en industriarbetare drar in på ett helt yrkesliv.

– Löneskillnaderna splittrar samhället, säger byggjobbaren Stefan Slottensjö, 54.

LO har granskat löneskillnaderna mellan en genomsnittlig industriarbetare och toppchefer inom närings­livet, politiken och offentlig sektor.

Tjänar 46 gånger mer

En vanlig anställd inom ­industrin tjänar i dag drygt 25 000 kronor månaden. Snittlönen för toppchefer är 17 gånger högre.

De allra största klyftorna finns inom det privata ­näringslivet. Där skulle det ta ett helt yrkesliv, 46 år, för en arbetare att jobba ihop vad deras vd tjänar på ett år.

– Utvecklingen har skett på många håll i världen under lång tid. Fram till 1980 minskade gapet, men sedan har det, med några undantag, blivit större, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Enligt LO är det problematiskt när personer med mycket makt i samhället ­tjänar för mycket.

– Det påverkar deras beslut och hur de ser på ­samhällsdebatten. Det kan bli så att de ser mer till näringslivets intressen än till löntagarnas, säger Torbjörn Hållö.

Förutom ren lön tjänar många i näringslivstoppen ännu mer genom bonusar, aktieutdelningar och andra extra förmåner.

Stefan Slottensjö är byggarbetare på Skanska. Hans vd Johan Karlström, 55, tjänar drygt 1,2 miljoner kronor i månaden. Bland Stefans kollegor är snittlönen cirka 30 000.

– Man blir trött när man hör skillnaden. Det värsta är att större skillnader leder till ett mer splittrat samhälle. Byggbolagen har gjort miljardvinster de senaste åren. Mer pengar borde gå till de som gör det verkliga jobbet, säger han.

27 miljoner på ett år

Bland de 200 toppchefer som LO granskat är det hos Electrolux det klirrar mest. 2010 fick dåvarande vd:n Hans Stråberg ut drygt 27 miljoner kronor, varav 7,2 miljoner var en vinst från optioner.

– Ersättningen från Electrolux var 19 miljoner och hälften var rörlig. Vi hade ett bra resultat året innan så det blev en hög rörlig ersättning. Det tycker vi är en bra princip, att ersättningen är kopplad till resultatet, säger presschefen Erik Zsiga på Electrolux.