Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fångades under isen

Uppdaterad 2012-01-17 | Publicerad 2012-01-16

Syskonen lekte vid strandkanten. 6-åringen kämpade för sitt liv i natt

Barnen lekte vid strandkanten när isen plötsligt brast.

Den åttaårige pojken kunde bara se på när hans sexåriga syster flöt i väg under isen.

– Men till slut fick vi upp henne, säger Ingolf Slättman, 64, som sannolikt räddade flickans liv.

Dramat i Flygsfors utanför småländska Orrefors höll på att sluta i en tragedi.

När den sexåriga flickan och hennes två år äldre storebror hamnade i vattnet kunde pojken själv ta sig upp.

Förgäves uppges han ha försökt dra upp systern, men hon hamnade under isen och flöt i väg med strömmen. Då började han ropa på hjälp.

’Skrek hoppa hårdare’

Runt dammen nära fotbollsplanen pågick samtidigt en tipspromenad. Ingolf Slättman, 64, var en av dem som deltog.

– Vi hörde skriken från fotbollsplanen och pojken sa att hans syster ramlat i dammen. Vi var några som sprang bort. Då hade modern kommit ner och hoppade på isen, säger han.

Sexåringen uppges då ha glidit sju-åtta meter under isen. Tack vare att hon bar en röd jacka kunde mamman ändå se henne.

Vittnen uppger att mamman sparkade och slog för att göra hål i isen och kunna rädda sin dotter. En man i sällskapet försökte ta sig ut till henne, men kom bara halvvägs innan isen började brista.

Till slut lyckades mamman, berättar Ingolf Slättman.

– Min fru skrek åt henne att hoppa hårdare, och till slut kunde hon hoppa hål i isen och vi fick upp flickan, säger han.

Pågick i flera minuter

Med hjälp av grenar de hittade i närheten kunde Ingolf till slut få mamman och den nerkylda dottern tillräckligt nära land.

– När vi fick upp henne på land lade jag hennes huvud rätt och började blåsa in luft i lungorna. Sedan kom en annan kille och började pumpa på hennes bröst.

I flera minuter genomförde Ingolf och de andra hjärt-lungräddning på flickan. Till slut fick hon tillbaka färgen i ansiktet.

– Jag vet inte hur länge vi höll på, säger Ingolf Slättman.

’Förbättrar oddsen’

Hjälteinsatsen från Ingolf och de andra räddade sannolikt flickans liv.

– Visst kan det vara avgörande. Det förbättrar ju oddsen om det finns folk på plats och kan göra en insats på en gång, säger Per Persson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Nybro.

När ambulanspersonal kom till platsen kunde de konstatera att den sexåriga flickans luftvägar var fria. Hon fördes med ambulans till länssjukhuset i Kalmar och vårdades under hela gårdagen på intensivvårdsavdelningen.

Även flickans mamma och bror fördes nedkylda och chockade till sjukhuset.

– Tillståndet för flickan är fortsatt allvarligt och hon vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare vid Landstinget i Kalmar län, under måndagsförmiddagen.