Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mobilberoendet skaver på relationer

TT TT

Publicerad 2018-11-10

Vem vill vara ihop med någon som bara stirrar ned i en skärm? Mobilberoende har kommit att bli en fråga för psykologer som jobbar med par som försöker reparera sina relationer.

Bråkar du med din partner om hur mycket tid som är okej att lägga på telefonen eller paddan? Du är inte ensam.

Gräl om skärmtid är ett vanligt problem hos parterapeuterna numera, enligt Lisa Clefberg, psykolog och psykoterapeut.

– Det kan skapa osäkerhet och svartsjuka och alla möjliga problem. Ibland blir det att man tycker att partnern drar sig undan. Det har jag flera som har sagt, säger Lisa Clefberg.

Madeleine Björn, psykolog och auktoriserad parterapeut, har också mött par som pratat om skärmarna.

Frustration och irritation

–  Mobilberoende skapar frustration och irritation hos den andra, och ger också en känsla av att inte vara sedd, säger Madeleine Björn.

Vi lever i en tid då jobb och privatliv flyter ihop på grund av telefoner och teknik, och det kan skapa bekymmer.

– Det blir ett problem om man har olika förhållningssätt till telefonen. Om den ena håller på mer än den andra så är det lätt att den som är mindre aktiv stör sig, säger Lisa Clefberg.

Den som hänger med sin telefon i stället för sin partner kan också uppfattas som ohjälpsam med vardagssysslorna, dessutom som loj och ointresserad av relationen.

Beroende

Men mobilspel, facebookande, twittrande och instagrammande kan vara fråga om en slags beroende, precis som spelberoende. Telefonen finns där hela tiden, alldeles intill.

– Om man upplever att man begränsas som människa av sitt beteende så är det ett beroende. Det är hjärnans belöningssystem som gör att även om man bestämt sig för att inte göra en sak så gör man det ändå. Kanske upplever man att man vilar när man till exempel spelar mobilspel, säger Madeleine Björn.

Telefonfixeringen kan också underblåsa svartsjuka – är det kanske en otrohetsaffär som gör att partnern inte kan ta ögonen från telefonen?

– Jag har haft flera patienter som går in och tjuvkollar på den andres telefon och tänker att så länge man inte hittar något finns inget farligt, säger Lisa Clefberg.

Ser inte oss själva

Fast skärmfixeringen kan ofta vara ömsesidig, konstaterar Madeleine Björn.

– Vi upplever frustration när andra är fixerade, men ser inte oss själva när vi gör likadant.

Både Madeleine Björn och Lisa Clefberg ser skärmgrälen som ett uttryck för att paren behöver kommunicera bättre.

– Jag har nog aldrig träffat på några som har kommit med det som enda problem. Det är mer som ett symptom på något större, säger Lisa Clefberg.

Anklagelser leder ingenstans

Man måste prata om problemen, och göra det på ett konstruktivt sätt, precis som med andra relationsproblem, förklarar Madeleine Björn.

– Det bli lätt att man anklagar den andre, men då är man ganska rökt. Man kommer ingenstans med anklagelser.

I stället måste paren lära sig att uttrycka sina behov och önskningar.

– Kanske kan man också ha en tydlig överenskommelse, nu skippar vi telefoner och skärmar vid de här tillfällena. Det kan vara skönt också, inte bara en uppoffring, säger Madeleine Björn.

Lisa Clefberg brukar också råda sina patienter att försöka hitta någon form av samförstånd kring sitt telefonanvändande. Fast kanske måste man också helt enkelt inse att man är olika, tror Lisa Clefberg.