Robotar och datorer tar hälften av jobben

Publicerad 2014-06-16

Här är jobben som riskerar att försvinna

Försäljare och maskinoperatörer, snart kan ni tvingas bort. 2,5 miljoner jobb kan bytas mot digital teknik inom 20 år.

– Grupper som redan har låg utbildning drabbas, säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.

Mer än hälften av jobben i Sverige försvinner inom 20 år, enligt en ny forskningsrapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Telefonförsäljare och sömmerskor förutspås drabbas hårdast. Men mest hotade är våra fotomodeller.

– Som en lustighet finns fotomodeller högst upp på listan, de kommer att fotoshoppas eller animeras i framtiden. Ett mönster är att mer manuella jobb som butikssäljare eller chaufför kan automatiseras. Men det nya är att datorer tränger sig på där det förr behövdes utbildning, som företagsekonomer, säger Stefan Fölster, nationalekonom, chef för Reforminstitutet samt adjungerad professor vid KTH.

Han har gjort beräkningar enligt en detaljerad metod från en amerikansk rapport som forskarna Carl Benedict Frey och Mikael Osborne vid Oxford University publicerade förra året.

Försäljare försvinner

Robotarna blir bättre, datorerna smartare och nästan hälften av tjänstemännen i vissa branscher kan bli utkonkurrerade.

Annonssäljare kan göra klokt i att ha en plan B. Redan om två år kan 30-50 procent av försäljningen ske automatiskt.

– Försäljning av reklam och annonsutrymme har skötts av en säljarkår som ringt upp. Nu ser man att Google och andra övergår till automatiserat auktionsförfarande och många tror att det blir en trend för tidningar. Men de som kan bygga sådana system blir mer eftertraktade, säger Stefan Fölster.

Hur ska vi skapa nya jobb?

– Det täcks inte av rapporten, men vi går igenom en hel del forskningslitteratur om hur automatisering slagit. Det visar att många jobb ersätts av nya, problemet i det här fallet är att grupper med redan låg utbildning drabbas mer medan andra kan bli mer framgångsrika.

Vilka då?

– De som kan använda den nya tekniken som en hävstång för att utveckla ett nytt IT-företag, som Spotify, som kan ta över världsmarknaden.

Fingerfärdighet och social förmåga

Yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga och omtanke om andra människor löper lägst risk. Skogsmästare, präster och speciallärare ses som ohotade.

– Arbetsuppgifterna för en präst är en stor del terapisamtal, till exempel med personer som förlorat en släkting. Men människan skulle inte acceptera att en dator sköter det. Skogsmästare har väldigt få rutinuppgifter utan mer varierande uppgifter, säger Stefan Fölster.

Är du som forskare orolig för ditt jobb?

– Nja, det är så att många saker som forskare gör ersätts av teknik men då går de vidare till nya saker. Men blir fler människor arbetslösa så det krävs fler åtgärder kan vi påverkas genom ökade sparkrav.

ANNONS