Hannah är förlamad från midjan – får inget p-tillstånd
Publicerad 2016-01-20
”Det var faktiskt ingen överraskning”
I höstas fick rullstolsburna Hannah Johnsson, 28, avslag på sin ansökan om handikapptillstånd. Anledningen: Hon bedöms klara sig själv medan föraren parkerar bilen.
Hannah Johnsson föddes med en skada på sjunde halsryggkotan efter ett misslyckat vändningsförsök under förlossningen. Hela sitt liv har hon varit förlamad från midjan och nedåt.
Trots detta fick hon inget parkeringstillstånd när hon ansökte om det hos Eksjö kommun i höstas. Eftersom hon inte har råd att ha en egen bil ansökte hon som passagerare.
Svaret kom snabbt: Avslag.
– Att inte beviljats tillståndet var ingen överraskning faktiskt, man får strida för det mesta som man tycker man har rätt till, säger hon till Aftonbladet.
”Tar ingen hänsyn”
Anledningen är att Hannah bedöms kunna klara sig på egen hand, exempelvis på en trottoar, samtidigt som föraren parkerar bilen. Kommunen tar heller ingen hänsyn till att hon har en son som är två och ett halvt år gammal.
– Det känns väldigt tråkigt att de inte verkar ta någon hänsyn till att jag inte kan känna mig trygg i att bli avsläppt på lämpligt ställe med min son alternativt att han måste följa med föraren och sen möta upp mig.
Styvpappan rasar på Facebook
På Facebook sprids just nu ett inlägg från Hannahs styvpappa Johan Zedig. Han skriver om hennes kamp för att få ett tillstånd och frågar sig hur hon inte kan beviljas ett.
– Jag tycker det är helt orimligt. Hon ska ha samma rättigheter som alla andra, säger han till Aftonbladet.
Johan säger att ett tiotal funktionshindrade som har liknande problem med att få tillstånd hört av sig till honom efter inlägget.
Kommunen: Korrekt beslut
Lars-Erik Spaak är trafikingenjör på Eksjö kommun och den som haft hand om Hannahs ärende. Han menar att avslaget var självklart, men att hon troligtvis fått ett tillstånd om hon haft en egen bil och ansökt som förare.
För att få tillstånd som passagerare behöver man vara i ett så kallat ”värnlöst tillstånd” och inte kunna ta hand om sig själv medan föraren parkerar.
– Det läkarintyg som följde med ansökan var väldigt tydligt. Läkaren har konstaterat att hon klarar sig ensam medan föraren parkerar fordonet, säger Spaak till Aftonbladet.
Han har full förståelse för att det är starka känslor som uppstår i samband med ett avslag, men ifrågasätter styvpappans Facebookinlägg.
– Man målar ut det som att vår kommun kör med egna regler. Vi följer det regelverk som Transportstyrelsen satt.
Kommunen kan heller inte ta hänsyn till att Hannah har sin son att ta hand om.
– Det kanske låter hårt, men det är den sökande personens problematik som ansökan grundas på.
Enligt Spaak gjordes sju avslag på ansökningar om handikapptillstånd i kommunen under 2015. Majoriteten av de som ansöker gör det som förare.