Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Unik karta visar tyskarnas bombräder

Publicerad 2012-12-09

Tusentals tyska bomber ödelade London under andra världskriget.

På en unik karta visas nu varenda bomb som slog ner.

– Det är ofattbart att London överlevde angreppen, säger Kate Jones som sammanställt kartan.

Mellan oktober 1940 och juni 1941 bombades London över 70 gånger. En miljon hus förstördes och fler än 40 000 människor dog i de tyska anfallen - nästan hälften av dem inne i London.

På en interaktiv karta, Bomb Sight, visas nu samtliga bombnedslag. Genom att klicka på de röda markeringarna kan man dessutom få information om vilket hus som attackerades och vilken typ av bomb som slog ned.

– När man tittar på de här kartorna och ser spridningen av bomberna som fälldes över huvudstaden illustrerar det innebörden av ordet "blitz", som kommer från tyskans "blixtkrig". Det är ofattbart att London överlevde angreppet, säger Kate Jones på universitetet i Portsmouth, till brittiska Daily Mirror.

Tagit ett år att sammanställa

Grundmaterialet kommer från nationalarkivet i London och genom att sammanföra kartor och information från ett krigsmuseum, BBC och andra arkiv har Kate Jones efter ett års arbete lyckats ta fram den färdiga kartan.

Kartan finns även tillgänglig som en app i Android-telefoner där man med hjälp av GPS kan se exakt om någon bomb föll där man befinner sig, skriver tidningen.

Extern länk: Här hittar du
kartan