Längtan efter en ny Havel

Franz har likheter med Tjeckiens folkkäre förre president – dock inte utseendet

Det finns flera likheter mellan folkkäre avlidne presidenten Vaclav Havel och nye kandidaten Vladimir Franz.

Utseendet är inte en av dem.

Med sitt helt tatuerade ansikte är Franz en både ovanlig och osannolik presidentkandidat i ett val där längtan efter en ny Havel är stark.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Under Vaclav Klaus åtta år på posten har tjeckerna fått se sitt internationella anseende dala rejält.

Den excentriske ekonomen har gett Tjeckien stämpeln som en bråkmakare inom EU. Han har inte direkt stått högst upp på listan över statsöverhuvuden som blir inbjudna till viktiga länder och fina sammanhang.

Med frihetshjälten och författaren Havel i presidentborgen i Prag var det annorlunda. Havel var en ofta sedd gäst i den fina internationella salongerna. Han höjde Tjeckiens status i världen.

Inför presidentvalets första omgång på fredag och lördag är längtan stark hos tjeckerna efter någon som på nytt kan axla Havels mantel. Den här gången får folket för första gången rösta fram en kandidat till den mestadels ceremoniella posten. Tidigare har presidenten utsetts av parlamentet.

”Exotisk varelse”

Precis som Havel är Vladimir Franz, 53, en kulturens man. Som professor, operakompositör och målare är hans ansikte sedan längt väl känt i Tjeckien. Många andra får en smärre chock.

Franz nuna är helt tatuerat. Under en tv-debatt jämförde en av dem som ringde in honom med ”en exotisk varelse från Papau och Nya Guinea”.

Bland ungdomar är Franz mycket populär. I ett låtsasval på över 400 gymnasieskolor runtom i landet fick han över 40 procent av rösterna.

”Avataren” – som han kallas av vissa – attraherar väljarna genom att inte vara proffpolitiker. Han erkänner öppet att han inte har något politisk erfarenhet och är totalt okunnig om ekonomi. Faktum är att han bara beslöt sig för att ställa upp som kandidat sedan en grupp beundrare bönat och bett att han skulle skaka om etablissemanget med sin kandidatur.

Hans främsta valfrågor är antikorruption, vikten av utbildning och landets moraliska status.

Kritiserad amnesti

Tjeckerna är hjärtligt trötta på de etablerade politikerna, varav många gjorde sig en förmögenhet när de statliga företagen privatiserades efter Berlinmurens fall 1989.

Korruptionen är den stora valfrågan. Inte minst sedan den sittande presidenten Klaus lika plötsligt som oväntat i sitt nyårstal utfärdade en omfattande amnesti. Alla som dömts till högst ett års fängelse eller fått villkorlig dom i högst två år omfattas. Liksom interner som fyllt 70. Alla rättsprocesser som tagit mer än åtta år läggs ner.

Klaus anklagas för att med amnestin gynna sina egna vänner, korrupta politiker och skattefifflare.

Amnestin är ännu måltavla för tjeckernas politikerförakt.

Men på grund av hans utseende och bristande erfarenhet är det många tjecker som inte kan tänka sig att rösta på Vladimir Franz.

Franz ligger på elva procent i opinionsmätningar och går i så fall inte vidare till den andra omgången.

Kedjerökande öldrickare

Valfavorit är istället den förre premiärministern Milos Zeman, 68. En kedjerökande ekonom som ofta kan ses halsa en sejdel öl på något av Prags caféer.

Han är också känd för sitt förakt för journalister som han kallat "avfall".

I opinionsmätningarna når han runt 25 procent.

Den han troligen får möte i en avgörande valomgång i slutet av januari är teknokraten Jan Fischer, 62 som ligger tvåa på 20 procent. Fischer som ägnat sitt liv åt statistik ledde en övergångsregering 2009-2010. Precis som Zeman var han medlem av kommunistpartiet före Berlinmurens fall. Men i motsats till många andra har han gjort avbön och säger att han ångrar sitt medlemskap.

En outsider är socialdemokraten Jiri Dienstbier. En ung politiker vars pappa var en välkänd dissident under kommunistdiktaturen. Han sägs vara Tjeckiens mest populäre politiker men faller på att han inte är tillräckligt erfaren.

Tjeckerna längtar som sagt efter en ny Havel. Frågan är om hans finns i den här kvartetten.