Politiskt rävspel när Obama backar

Bara en sak talar mot John Kerry

Taktik och politiskt rävspel.

Därför låter president Obama bli att utnämna sin favorit Susanne Rice till utrikesminister efter Hillary Clinton.

Han vill slippa en uppslitande strid i ett svårt läge.

Formellt är det Susan Rice som själv drar tillbaka sin kandidatur. I ett brev till Obama skriver Rice att hon fruktar att hennes godkännande skulle ha blivit en "långvarig, uppslitande och kostsam" process både för Obama och för landet.

I verkligheten har det snarare gått till så att Obama låtit Rice förstå att det vore bra om hon . Skälet är att ett antal republikanska senatorer med John McCain i spetsen hotat att blockera hennes utnämning. Formellt för att hon påstås ha försökt mörka att anfallet mot det amerikanska konsulatet i Libyens näst största stad Benghazi i september var en planerad terrorattack snarare än en demonstration som spårade ur. Vad republikanerna egentligen vill är att straffa Obama.

Högludd

Först verkade presidenten villig att ta den striden. Han försvarade högljutt Rice. Men med förhandlingarna om "fiscal cliff", stupstocken som vid årsskiftet hotar utlösa kraftiga besparingar och skattehöjningar, i ett känsligt skede verkar han ha gjort en kalkyl.

Bättre att ge upp kompisen Rice som Hillarys efterträdare än att börja sin andra ämbetsperiod med två stora strider med republikanerna. Till slut hade han fått Rice godkänd men det hade kostat.

När allt kommer omkring har han ett bra och mycket kompetent alternativ i senator John Kerry. Visserligen är han varken svart eller kvinna men han har lång erfarenhet av internationella frågor. Han är ordförande i senatens utrikesutskott och har tjänstgjort som Obamas särskilda sändebud för att lösa ett antal knepiga frågor i USA:s relationer med Pakistan och Afghanistan.

Du och bror

Eftersom han är du och bror med John McCain och de övriga i senatens kompisgäng kommer det inte bli några problem alls att få honom godkänd. Det har republikanerna redan utlovat.

Bara ett enda skäl talar emot att utnämna Kerry. Han sitter i senaten för delstaten Massachusetts. Blir han utrikesminister måste det hållas nyval till hans plats. Även om det är en liberal delstat riskerar demokraterna åtminstone i teorin att förlora en senatsplats.

När det gäller Rice har han två alternativ. Han kan låta henne fortsätta som FN-ambassadör eller han kan utnämna henne till sin nationella säkerhetsrådgivare. En post som på sätt och vis till och med är mer inflytelserik än utrikesminister.

Blodad tand

Genom att ge republikanerna en skalp hoppas Obama att de lättare ska gå med på de skattehöjningar för de rika som han vill genomdriva som en del av en uppgörelse om att undvika de automatiska åtstramningarna som blir resultatet av det fiskala stupet. Åtstramningar som hotar återhämtningen i den amerikanska ekonomin och kan leda till recession i världsekonomin.

Och därmed indirekt gör det svårare för Obama att driva igenom andra politiska förslag de närmaste fyra åren.

Risken han tar med sin eftergift är att han framstår som vek och att republikanerna får blodad tand. Har de fått en skalp kanske de vill ha en till.