”Välkommen hem, Ingvar!”

Publicerad 2013-06-26

Judit Svensson satt och räknade dagskassan när nyheten kom.

Ingvar Kamprad, 87, flyttar hem till Smålandsbygden.

Och Agunnarydsborna välkomnar honom med öppna armar.

– Jag tror han kommer trivas, säger Judit Svensson, ägare till lanthandeln i byn.

Tommy Andersson, Agunnaryds eldsjäl: Alla i bygden ser det som naturligt att han rundar av där han har sina rötter.

Judit Svensson satt och räknade dagskassan i den lilla byn Agunnaryd, några mil från Älmhult, när hon hörde på radion att bygdens store son flyttar hem.

Agunnaryd är A:et i Ikea och Kamprads hembygd. Trots att han ofta besöker det lilla samhället så har ingen fått Ikeagrundarens flyttplaner bekräftade. Enligt Judit Svensson överraskades hela byn av nyheten.

– Det är jätteroligt! Skoj, absolut. Det är ju det mest naturliga att när man kommit till åldern att bli hemvändare, säger Judit Svensson.

”Kärt återseende”

Svenssons lanthandel är den naturliga knutpunkten i Agunnaryd. Det är här Kamprad handlar sina matvaror när han är hemma på sin gård norr om Älmhult. I butikens kafédel brukar han slå sig i slang med byborna över en kaffe.

Judit Svensson har drivit lanthandeln sedan 2010 och tar inte sällan emot tips och idéer från Kamprad gällande affärsutveckling.

– Det är lite av hans image. Men han gör det för att han bryr sig, säger hon.

– Men vi har ju förstås haft andra dialoger också. Det är alltid ett kärt återseende när han kommer, man ger varandra en kram och pratar.

”Naturligt han rundar av här”

Tommy Andersson brukar beskrivas som Agunnaryds eldsjäl. Den före detta redaktören för bygdens egen månadspublikation Agunnaryds allehanda är även han exalterad över Kamprads hemkomst.

– Om Ingvar bestämmer sig för att komma hem så är han så innerligt välkommen. Alla i bygden ser det som naturligt att han rundar av där han har sina rötter, säger han.

Ingvar Kamprad värnar mycket om sin hembygd. Förra året donerade han sex miljoner till Agunnarydsstiftelsen som ska främja projekt och aktiviteter i det lilla samhället. Med hjälp av de pengarna kunde lanthandeln bygga till ett modernt servicecenter till butiken.