Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

S-grupp har jobbat ett år i hemlighet

Publicerad 2013-02-07

Ska vinna valet åt Löfven – med hjälp av jobben

Här är det hemliga jobbprojektet som ska vinna valet år Stefan Löfven.

I ett år har en enhet på S-kansliet arbetat enbart med att försöka sno tillbaka jobbfrågan från regeringen.

– Det handlar om att vara redo att ta över regeringsmakten 2014, säger gruppledaren Mikael Damberg.

I god tid före riksdagsvalet nästa år står det klart att matchen kommer att stå om jobben. De senaste åren har alliansregeringen haft störst förtroende i frågan och i valet 2010 var det bara drygt 20 procent av väljarna med jobb som röstade på S.

Men sedan Stefan Löfven valdes som ny S-ledare för drygt ett år sedan har han fokuserat stenhårt på att sno tillbaka jobbfrågan, en gren som hans parti historiskt varit starka i.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Löfven kort efter att han tillträdde sjösatte ett projekt som enbart fokuserar på jobben. Det leds av gruppledaren Mikael Damberg och har cirka tio personer löst knutna till sig. Projektet är gränsöverskridande och fokuserar bland annat på arbetsmarknad, utbildning, miljö och skatter.

Särskild enhet

– Det är en flexibel modell som gör att vi inte låser fast att det alltid är samma personer som jobbar med frågan, säger Damberg.

Resultatet av arbetet är tänkt som en grund både för valmanifestet nästa år men även på längre sikt.

– Jag tror att det parti som har ett grundläggande svar på jobbfrågan kommer att vinna respekt hos väljarna, säger gruppledaren.

En central del i projektet är den särskilda enhet som inrättats på S-kansliet. Resurser har lagts så att flera tjänstemän och politiska sekreterare har möjlighet att arbeta stora delar av sin tid enbart med att utveckla jobbpolitik.

Deras uppgift är att ”arbeta fram nya, genomtänkta och solida förslag” och att ”leverera nytänkande svar på hur fler jobb ska skapas”.

”Ska vara redo”

Till jobbprojektet är flera erfarna socialdemokrater kopplade, bland annat ex-ministrarna Ibrahim Baylan och Ylva Johansson. Dessutom har man löpande kontakt med företrädare för näringslivet och forskare.

– Vi ska vara redo att regera och lösa problemen med arbetslösheten. Den kommer vara minst lika hög 2014. Då måste man vara beredd att omedelbart sätta i gång med en bra jobbpolitik som berör många områden, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Projektet är till viss del inspirerat av det arbete som skedde inom S inför valet 1982, då partiet återtog makten efter sex år i opposition. I det dåvarande utredningskansliet, ”tolvan”, satt bland annat Erik Åsbrink (S), som senare blev finansminister.

”Återerövra arbetslinjen”

– Det är helt rätt som partiet nu gör att försöka återerövra arbetslinjen. Det handlar om att prata mycket om jobben men även att utforma en trovärdig politik. En sak som jag också förordat och som partiet anammat är att upprätta ett sysselsättningspolitiskt ramverk, säger han.

Arbetet har hittills lett fram till ett par rapporter. Den första - ”Innovationer för nya och gröna jobb” – presenterade Damberg och partisekreteraren Carin Jämtin under Almedalsveckan i somras. I mitten av januari, vid årets första partiledardebatt i riksdagen, lanserades nästa förslag – kortare betalningstider för skulder mellan företag.