Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Första bilderna på Giffords

Uppdaterad 2011-06-17 | Publicerad 2011-06-12

GIFFORDS DÅ – OCH NU Amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords sköts i huvudet den 8 januari under ett möte i Houston. Nu lär hon sig på nytt att gå och tala.

Hon sköts i huvudet för fem månader sedan – men överlevde mirakulöst.

Nu kämpar kongressledamot Gabrielle Giffords med sin rehabilitering.

I dagarna släppte hon de första bilderna på sig själv sedan massakern.

Gabrielle Giffords tillsammans med en okänd kvinna.

Åtta personer dog och 13 skadades vid en massaker i Tuscon i januari. Politikern Gabrielle Giffords, som sitter i representanthuset i USA, var en av dem som träffades av gärningsmannens kulor. De flesta trodde att hon skulle dö. Men steg för steg har hon återhämtat sig från de svåra skadorna – hon träffades bland annat i huvudet.

Kämpar med talet

Redan i april kunde hon gå i maklig takt. Nu kämpar hon med talet, som långsamt kommer tillbaka. Giffords stabschef Pia Carusone säger att politikern är beroende av gester för att kunna kommunicera fullt ut.

– Hennes språk kommer tillbaka mer och mer, men hon använder fortfarande kroppsspråk som ett sätt att uttrycka sig, genom att peka och göra gester. Sammantaget kan hon förmedla vad hon vill och behöver, men när det kommer till större och mer komplicerade saker som kräver ord får hon problem, säger Pia Carusone till AP.

För sjuk för åtal

Även om mycket är positivt med Giffords kamp så säger Carusone att om hon skulle stanna av i sin återhämtning nu vore hennes liv långt ifrån detsamma som före skjutningen.

– Allt vi kan hoppas på är att det inte stannar av, och att om det skulle ske, så händer det på en mycket högre nivå än nu, säger Pia Carusone.

En domare har deklarerat att den misstänkte skytten Jared Lee Loughner, 22, är för sjuk för att kunna åtalas. Åklagaren hoppas nu att Loghner ska tillfriskna mentalt så att han kan stå till svars för brottet. Loughner nekar till brottet, men flera vittnen pekar ut honom som gärningsman.