Vitlök gör kossornas pruttar miljövänligare
Publicerad 2011-08-16
Vitlök kryddar bara inte upp maten utan sägs bota förkylningar och skrämma vampyrer.
Nu kan löken kanske rädda klimatet.
Genom att tillsätta vitlök i kornas mat kan utsläppen av växthusgaser minska med 40 procent.
Det har brittiska forskare vid Aberystwyth University kommit fram till, skriver tidningen Miljöaktuellt.
Genom att låta kor äta vitlök kan utsläppen av metangas minska med 40 procent.
Dödar bakterier
Det visar en studie som forskarna genomförde vid en gård i Wales, där korna fick gå på en vitlöksdiet.
Orsaken är att Allicin, en svavelorganisk förening i vitlöken, dödar de metanproducerande bakterierna i kornas matsmältning.
Mjölken får annan sak
Enligt forskarna kan vitlöken hjälpa till att kraftigt minska de globala utsläppen av växthusgaser.
Det finns en bieffekt bara.
Mjölken från korna som äter vitlök ändrar smak. Ett problem som forskarna nu ska försöka lösa.