Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mellin: Reinfeldt höll ett kristal

Publicerad 2011-09-15

Kort, nyhetsfattigt och gott om ordet "ansvar".

Så summerar Aftonbladets Lena Mellin statsministerns öppningstal i riksdagen idag.

– Det var ett tal i spåren av den internationella skuldkrisen, säger hon.

Aftonbladets Lena Mellin.

I dag läste Fredrik Reinfeldt (M) upp regeringsförklaringen inför riksdagens ledamöter.

– Han upprepade att det var tid för ansvar, men det var inte bara han som skulle ta ansvar utan alla skulle ta ansvar, summerar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Flirtade

Statsministern flirtade öppet med Miljöpartiet när han sa att "det kan vara naturligt att löpande föra diskussioner med främst Miljöpartiet men även Socialdemokraterna när förutsättningar ges."

– Han gjorde en invit. Han nämnde att de hade gjort upp om asyl och integrationspolitiken och öppnade upp för samarbete med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna, precis som förra året, säger Mellin.

Kristal

Att talet höll under en internationell skuldkris märktes enligt Lena Mellin.

– Han betonade vikten av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, det har han inte gjort förut, inte ens under den brinnande finanskrisen.

Varför nämndes den idag?

– Skuldkrisen kommer att leda till att arbetslösheten inte kommer sjunka lika snabbt som han hoppats, alternativt att den kommer att öka. Det drabbar främst unga, och det är därför det är viktigt att få ut dem på arbetsmarknaden. Det är alltid de med sämst cv som drabbas först och det kan få återverkningar under lång tid, säger Lena Mellin.