Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Erbjuds skjuts till Antarktis

Publicerad 2011-06-25

Den strandade kejsarpingvinen har överlevt två ingrepp på Wellington zoo.

Nu väntar ett tredje.

Om pingvinen överlever har en affärsman lovat att skjutsa pingvinen hem till Antarktis.

Kejsarpingvinen, som kallas för Happy feet, är inte helt frisk ännu.

Spolat magen

Sedan Happy feet räddades från stranden, där pingvinen åt sand i tron om att det var snö, har den sövts vid två tillfällen. Därefter har personalen vid Wellington zoo spolat igenom svalg och tarmar med vatten för att få bort all sand.

Men kejsarpingvinens mage är fortfarande igentäppt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Just nu behandlas pingvinen med dropp, och ytterligare ett ingrepp för att få bort sand ur tarmarna är att vänta.

Skjuts med isbrytare

Om Happy feet återhämtar sig har affärsmannen Gareth Morgan lovat att skjutsa pingvinen till Antarktis med hjälp av en rysk isbrytare i februari nästa år.

Huruvida myndigheterna på Nya Zeeland antar Morgans erbjudande återstår att se.

Tidigare i veckan uttryckte experter oro över att kejsarpingvinen var sjuk, och att man inte ville att Happy feet skulle smitta de övriga pingvinerna i kolonin på Antarktis.

Sea world vill hjälpa till

Om resan till Antarktis inte blir av är Sea world i San Diego, USA, också villiga att ta hand om Happy feet, rapporterar AP.

Det var i måndags som kejsarpingvinen hittades på stranden Peka peka på Nya Zeeland. I fredags var pingvinen så uttorkad att myndigheterna tvingades gripa in. Kejsarpingvinen fördes i en kylväska med is till Wellington zoo där den nu vårdas.