Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Utredning mot SD-ledamot läggs ner

Uppdaterad 2011-09-29 | Publicerad 2011-09-28

Erik Almqvist anmäldes för våld mot tjänsteman

Vittnesmålet från Säpos livvakt räckte inte.

Ord står mot ord och därför lägger åklagaren ner utredningen om krogbråket som SD-riksdagsmannen Erik Almqvist varit involverad i.

– Jag har skrivit av alltihopa, säger chefsåklagare Jonas Almström

En hätsk dispyt uppstod på innekrogen Sturecompagniet när Erik Almqvist nekades komma in på vip-avdelningen.

Exakt vad som hände fanns det två versioner av och trots polisutredningen med förhör av flera vittnen har läget i stort sett detsamma.

En ordningsvakt anmälde Almqvist för våld mot tjänsteman sedan han ska ha knuffat honom så att han föll bakåt och ramlade på sin kollega. Almqvist ska också ha skrikit blattejävel samt slagit vakten i ansiktet.

Almqvist å sin sida hävdade att det var ordningsvakten som varit aggressiv och kastat sig över honom. Och detta skulle Säpo-vakterna styrka, sa han.

Men så blev det inte.

– Två livvakter från Säpo blev hörda i utredningen, men ingen hade varken sett eller hört något, säger Jonas Almström.

"Jag är besviken"

Erik Almqvist var också misstänkt för narkotikabrott. Resultatet visade att han inte hade några droger i sig. Gärningen avskrevs som ej brott.

Alla anmälningar och motanmälningar som gjordes efter den här natten den 3 september är nu nedlagda.

Erik Almqvist berättar att han kände sig säker på att anmälan mot honom skulle läggas ner.

– Att anmälan mot mig skulle läggas ner förutsatte jag. Däremot så är jag besviken på att min motanmälan har lagts ner, säger han.

Almqvist ska nu prata med sitt juridiska ombud om han ska gå vidare med motanmälan mot vakten angående falsk tillvitelse.

– Jag tycker så klart det är obehagligt att en tjänsteman, som en vakt är, missbrukar sina befogenheter. Han vet att hans ord väger tungt och försöker att sätta dit mig för grova brott, säger Almqvist.

Ord står mot ord

Vakten själv har en helt annan bild av vad som inträffade. Ord står mot ord. Han menar att Almqvist blev aggressiv när han inte fick komma in på vip-avdelningen och tumultet uppstod.

– Det känns helt sjukt att de lägger ner utredningen. Det finns vittnen som har sett när han attackerar mig, säger vakten.

Vaktens familj har efter händelsen hotats och deras namn har lagts ut på nätet. Almqvist blev även polisanmäld efter att ha publicerat ordningsvaktens personuppgifter på Facebook.

– En politiker ska inte bete sig så här. Han har hängt ut mig, och så väljer åklagaren att lägga ner det här. Det känns som det inte finns någon rättvisa, säger vakten.