Så stressar du av på semestern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-06-26

Stressläkaren: Överdriv inte semesterns betydelse

Semestern är här för många och förväntingarna kan vara höga. Men stressläkaren Tomas Danielsson råder alla semesterfirare att släppa kraven.

- Bli inte stressad av grannens semesterplaner utan lägg bort alla måsten, säger han.

Slappa sista delen av din semester.

Semesterplaner är ett stort samtalsämne i fikarummen på landets arbetsplatser just nu. Det är lätt att bli stressad av att höra andras intressanta planer.

- Jag brukar säga att man inte ska följa grannen. Om man hör om fjällvandringar och resor till Legoland är det lätt att vilja göra likadant. Jag kallar det additionsstress, man tar då andras förväntningar och gör till sina egna, säger Tomas Danielsson.

Det viktigaste med semestern är att den ska ge avkoppling och skilja sig från vardagen. Dessutom är det viktigt att göra upp rimliga planer.

- De flesta planerar som de hade åtta veckors semester och makt att påverka vädret. I själva verket har de flesta fyra veckor och vädret kan vi inte styra över, säger Tomas Danielsson som rekommenderar att man delar upp semestern i två huvudpass.

- Det första passet handlar om att ta i fatt sådant som blivit liggande, som till exempel att sortera brev och måla fönster. Det bör man börja med. Efter det är det dags att bara vara, säger han.

Vädret kan vara en stressfaktor, men Tomas Danielsson säger att vi kan lära oss av bönderna.

- Jordbrukarna har lärt sig att vädret inte kan påverkas. Det är helt meningslöst att blir stressad och aggressiv av dåligt väder. Gör i stället upp alternativa planer om vädret

skulle trilskas.

Viktigast av allt: se semestern för vad den är nämligen en tid för återhämtning.

- Det farligaste man kan göra är att överdriva semesterns betydelse. Semestern blir då en hotbild, ett krav man är rädd att inte uppfylla.

Stressläkarens bästa råd: Så stressar du av på semestern

Läs mer:

Läs också:

Anna Lindström

ANNONS