Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fick idén – hos miljonären

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-09

Auschwitzkuppen planerades hemma hos utpekade nazisten Lars Göran Wahlström, 58

Auschwitzkuppen planerades hemma hos miljonären Lars Göran Wahlström, 58.

Han är god man åt Anders Högström som pekats ut som hjärnan bakom stölden.

– Anders kanske sa det, att han ville ta den där skylten, säger Wahlström.

Nu vill polsk polis förhöra miljonären.

Mångmiljonären Lars Göran Wahlström har i många år varit ett etablerat namn i den svenska naziströrelsen. Han har också koppling till minst två av de misstänkta i utredningen av skyltstölden.

Åt en av dem, Anders Högström, är han god man.

Planerna på den uppmärksammade kuppen ska ha vuxit fram hemma hos Wahlström i december. Anders Högström och en polsk man i 40-årsåldern arbetade med att flytta möbler när skylten kom på tal.

– De var här och skulle ha lite pyssel. Det är möjligt att de pratade om att flyttarbetet var som ett straffarbete.

”Lurade i honom något”

Männen drack vodka och samtalet gled då över till Auschwitz och den kända skylten – att den skulle gå att stjäla och sälja.

Enligt Wahlström kan sedan ytterligare en annan man, en 29-årig polack, ha blandats in i planerna.

– Anders kanske sa det, att han vill ta den där skylten. Eller, inte vet jag. Sen lurade han i den stackars polacken någonting, säger Lars Göran Wahlström.

Men om du hörde att de planerade det här – försökte du inte stoppa dem?

– Nej, jag visste inte något. Jag hörde bara att de pratade om någonting och att de gick ur bilen. Men däremot efter den här stölden så försökte han ... liksom, oj då, aha, så dom gjorde det.

40-åringen är inte misstänkt i utredningen. Det är däremot den 29-årige polacken som nu sitter häktad i Polen. Också han har kopplingar till Lars Göran Wahlström

– Ja, han har gjort trädgårdspyssel och sånt åt mig.

Även 29-åringen ska ha träffat Anders Högström i samband med flytten åt Wahlström. Mannen ska, enligt polska medier, vara den som fick uppdraget att ta ner den tunga järnskylten som symboliserar mordet på miljontals judar under förintelsen.

Stölden har blivit en världsnyhet. Brottet har fördömts kraftigt från flera håll och beskrivits som vanhelgande och chockerande. Men Wahlström tror inte att det finns några politiska motiv.

– De har väl fyllegaggat och sen har någon trott att det finns intresse av att köpa den där jävla skylten.

”Borde tvångsvårdas”

Wahlström påstår att Anders Högström bara försöker få pengar och uppmärksamhet.

– Han har ett så destruktivt beteende att han borde tvångsvårdas.

Aftonbladet har tidigare publicerat uppgifter där en av de inblandade uppger att pengarna från försäljningen av skylten skulle gå till ett attentat mot den svenska regeringen. Polisen bekräftade att de kände till hoten och tog dem på allvar.

Bor i Wahlströms lägenhet

Men Lars Göran Wahlström säger att allt snack om terrordåd och hemliga nazistiska nätverk bara är struntprat:

– Det är en fånig kompis till Anders som lurar i honom allt möjligt hela tiden. Ena gången ska de bli strippor och uppfinna potensmedel, sen ska de starta vandrarhem och så skulle de tydligen stjäla den där skylten. Och nu ska de bli ö-kändisar i stället så de kan de hålla på och säga: ”Jag skulle nog göra en statskupp eller jag skulle inte göra någon statskupp”.

Tingsrätten utsåg förra året Lars Göran Wahlström till god man. Det skedde på Anders Högström egen begäran.

– Men ska det fortsätta så här så får de ta någon annan, jag orkar inte med det här. Jag har annat att göra, säger 58-åringen.

Anders Högström är folkbokförd i en lägenhet som ägs av mångmiljonären.

Bor han hos dig eller är han bara där ibland?

– Jo, jag måste ju hålla reda på honom. Men nu vet jag inte exakt var han är.

Den 29-årige polacken och några av hans landsmän riskerar nu upp till tio års fängelse i Polen.

Enligt polsk polis finns det också två misstänkta personer i Sverige – Anders Högström och en av hans vänner i södra Sverige.

Båda dessa vill utredarna förhöra.

Men de vill även höra en tredje person upplysningsvis. Enligt polska medier handlar det om någon som benämns som Högströms ”pappa”.

– Det är mig han brukar kalla för pappa, säger Lars Göran Wahlström.

– De får gärna höra mig.

”Vem vill ha den?”

Det är oklart om Lars Göran Wahlström ännu har förhörts av polsk polis. Han befann sig i går i ett av sina hus på en ö i Stockholms skärgård. När Aftonbladet besökte honom vägrade han ställa upp på en intervju och smällde igen dörren. Men tidigare under dagen svarade han på frågor i telefon.

Anders Högström har talat om en rik person som skulle vara beredd att betala flera miljoner för skylten. Är det dig han syftar på?

– Ja, tack så mycket, hahaha, ja du, jag vet inte vem han syftar på. Jag skulle inte vilja ha den, vem skulle vilja ha den där och till vad? Och vem skulle betala för den?

Men vem skulle ha skylten då?

– Jag tror inte det finns nån, det är bara fria fantasier. Anders har inte ens råd med ett frimärke och har inga kontakter som skulle vilja köpa något sådant.

Den enda som man vet att han känner, det är ju du.

– Ja, men jag skulle verkligen inte vilja ha någon sådan. Jag kan garantera att jag inte har något med det där att göra.