Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag lovar att försöka lyfta fram positiva exempel”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

I dag startar Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson en blogg

Han har rest världen över och bevakat konflikter och oroshärdar.

I dag startar Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson en blogg som kommer att följa händelserna i världspolitiken – och i dag chattade han med läsarna.

– Jag lovar att jag i min blogg ska försöka att lyfta fram positiva exempel också, svarade Hansson när läsaren ”Lo” frågade varför så stort fokus läggs på negativa händelser.

PEACEANDLOVE säger: hej jag läser ständigt om irans påstående kärnvapen tillverkning, o vad inte media skriver om att iran har undertecknat icke spridningsavtalet NPT och även har iran religösa ledare utfärdat fatwa mot kärnvapen i landet, men dock vad ni i media sällan skriver om, men min fråga är varför skriver ni inte om israels kärnvapen och att dom har INTE UNDERTECKNAT icke spridningsavtalet NPT... vilket är förutsättningarna till kärnvapen fri värld.. finns det inte lite dubbel moral där??? MVH PEACEANDLOVE

Wolfgang Hansson säger: Jodå, du kan ha rätt i det. Jag skriver i och för sig med jämna mellanrum att Israel har kärnvapen. Senast i dagens text om förhandlingarna med USA. Men jag kan hålla med om att detta inte alls får samma utrymme som Irans försök att bli kärnvapenmakt. Förmodligen är det så att när någon redan har kärnvapen är det liksom för sent att göra något. Då är det mer att konstatera faktum.

Lo säger: Jag undrar varför så stor fokus ofta läggs på negativa händelser - mord, konflikt osv även vid människorättsfrågor, där det känns som att media skulle göra större nytta av att föra fram olika gruppers positiva kamper, kanske inte istället, men främst. att omvärlden skulle reagera med deltagande och drivkraft. vad är din journalistiska synpunkt?

Wolfgang Hansson säger: Det ligger i nyhetsjournalistikens natur att fokuera på det dramatiska, som ofta kan vara negativt. Men jag lovar att jag i min blogg ska försöka att lyfta fram positiva exempel också.

Johan säger: Mycket av rapporteringen av utrikespolitiken i media handlar idag om USA och Europa. Är det inte dags att flytta fokus till det kommande starka ekonomiska områdena Indien och Kina?

Wolfgang Hansson säger: Håller med. Att Europa och USA dominerar beror på att de kulturellt och i viss mån geografiskt ligger närmare. En orkan i USA får alltid mer utrymme än motsvarande katatsrof i Kinas och Indien. Men jag tror faktiskt att fokus redan är på väg att ändras lite i takt med att alltfler svenskar börjar inse hur långt fram länder som Kina och Indien kommit på många områden.

nana säger: När man följer utrikespolitiska nyheter så inser man snart att samma regler inte gäller för alla länder och aktörer. Vad någon öppet gör, kan en annan "straffas" för. Jag vill efterlysa nyheter som går mer på djupet och försöker förklara varför något blir stort när det blir det, vilka intressen och aktörer som finns inblandade. Kan jag vänta mig mer av detta i bloggen?

Wolfgang Hansson säger: Jag hoppas det. Jag tycker journalistens jobb är just att försöka lyfta på de slöjor och dimridåer som ofta läggs ut av olika intressegeupper och regeringar. Sedan är ju världen inte alltid svartvit. Det är inte alltid det finns enkla förklaringar.

Lars säger: Hej, hur kommer maktbalansen i mellanöstern ändras om Iran skaffar sig kärnvapen? Kommer israel fortfarande vara så aggressiva som de har varit innan eller blir det mer diplomati?

Wolfgang Hansson säger: Israel kommer definitivt att vara mer aggressiva innan Iran skaffat kärnvapen och mindre så efter (om de nu lyckas). Jag vågar påstå att ingen fråga är viktigare i israel just nu än kärnvapenhotet från Iran. Israel är på allvar oroat och det går inte att utesluta att israelerna till och med skickar sina bombplan mot kärnanläggningarna om inte förhandlingar hjälper. Men inte bara israel är oroliga. Länder som Egypten och Saudiarabien upplever Irans maktambitioner som ett hot. Skaffar Iran kärnvapen kommer de också att vilja ha.

Mikael Lindbäck säger: Äntligen!, varför har Aftonbladet varit sämre än andra tidningar på att följa internationell politik och utrikespolitiska händelser som är viktiga för Sverige?. Vad för typ av rapporteringar kan vi förvänta oss att se, är merparten av nyheterna hämtade från TT eller kan vi förvänta oss en mer fördjupad analys av värsläge osv?

Wolfgang Hansson säger: TT och andra nyhetsbyråer är jättebra för att orientera sig i vad som händer men inte särskilt bra på att förklara. Min ambition är därför att förklara och fördjupa men inom rimliga gränser. Det blir inga trebetygsuppsatser om kommunistpartiets utveckling i Kina under 60 år.

Ingemar säger: Hej Wolfgang, Och utan att vara oförskämd...men vad är det som skulle göra att just din världsbild är den rätta och att du därmed skall kunna lära oss andra något??

Wolfgang Hansson säger: Det får du som läsare själv avgöra. Jag har lång erfarenhet av att rapportera om utrikesfrågor. Både på plats i olika oroshärdar och med att analysera skeenden. Jag vill inte tvinga på någon min världsbild. Bara försöka förklara så mycket det går. Däremot gör jag inte anspråk på att sitta med den totala sanningen. Det är alltid så att man kan göra olika tolkningar.

Elisabeth säger: Visst är det intressant med usa, mellanösten osv, men afrika glöms alltid bort. Afrika har stora tillgångar, men trots detta krig, fattigdom.....Glöms landet tror du pga rasism? Kvinnofrågor är viktigt, ska burka tillåtas i Sverige? Det som många kvinnor kämpar med att få bort i sina länder tillåts här! Ja kanske går jag bort ifrån ämnen du är intresserad av, men vore intressant om du svarar på dessa!

Wolfgang Hansson säger: Jag har rest mycket i delar av Afrika och tycker kontinenten är jättespännande. Men eftersom så stora delar av Afrika är fattiga och ekonomiskt underutvecklade så hamnar de lätt i medieskugga. Jag ror inte i första hand att det beror på någon slags dold rasism. Jag tycker burka är ett avskyvärt plagg. Men jag vet inte om ett förbud i Sverige är rätt väg att gå.

Nicklas säger: Hej Wolfgang! varför rapporteras det så lite om "utrikespolitiska" händelser (typ Irakkriget) i Aftonbladet, och varför är svensk press så pass USA-vänliga (då menar jag gentemot dess regering, inte folket, som vill ha en helt annan utrikespolitik än den nuvarande som styrs av lobbyister och storföretag)?

Wolfgang Hansson säger: Just Irakkriget skrev vi väldigt mycket om i Aftonbladet när det var som mest aktuellt. Tyvärr är det så att när ett krig går in i "vardagslunken" så tröttnar media rätt snabbt. Samtidigt kan vi inte följa alla konflikter vecka in och vecka ut. Jag håller inte med om att svensk press är USA-vänlig. Särskilt inte efter George W Bush första år i Vita Huset. Däremot har vi en mer omfattande rapportering från USA som gör att både positiva och negativa saker lyfts fram. Sen kan jag hålla med om att det kanske varit lite väl mycket hejarklack just när det gäller president Obama. Han verkar inte kunna göra några fel.

fed säger: Hej, kongressen i USA har ett förslag på att få mer genomskinligt federal reserve, i dagsläget är det mer än 2/3 som är för detta förslag och federal reserve hotar med chockhöjning av räntor om det går igenom. Ingen vet vad "fed" gör och hur mycket pengar de gett bort. Varför hör man inget om detta, varken i amerikanska medier eller några andra? Det enda man kan få tag på är intervjuer med folk från youtube och alternativ media.

Wolfgang Hansson säger: Jag vet inte exakt vad det är du syftar på. Det pågår ju ett arbeta på att reformera de finansiella marknaderna överhuvudtaget för att undvika en ny fianskris. Vad jag vet ger inte Fed bort några pengar. Däremot har kongressen fattat beslut om både stödpaket för att stimulera ekonomin och mångmiljardbelopp för att lyfta ut "toxic assets" (usla krediter) ur systemet. Tanken är att staten såsmåningom när det vänt ordentligt ska få tillbaka åtminstone en del av dessa pengar. Lite som skedde i Sverige med bankakuten.