Radar kan lösa rånet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24

Rånet var över på mindre än en halvtimma.

Kort därefter var såväl byte som gärningsmän spårlöst försvunna.

Nu kan Försvarsmaktens radar lösa gåtan.

Rånarhelikoptern påträffades norr om Stockholm vid Skavlöten i Arninge – cirka tre mil från värdedepån i Västberga.

Men enligt vittnesuppgifter gjorde rånarna flera stopp på vägen.

– Om det har varit för att göra en avledande manöver, eller för att lämna av någon eller något, det kan vi inte svara på i nuläget, säger polisens talesman Anders Olsson till TT.

Men att fastställa den exakta färdrutten kan bli problematiskt.

En helikopter som inte har igång sin transponder är osynlig på Luftfartsverkets radar.

Endast med hjälp av Försvarsmaktens så kallade primärradar kan farkoster utan sändare spåras. Detta genom att skicka ut radiovågor som studsar mot rörliga plåtföremål i luften.

Varken Försvarsmakten eller polisen vill bekräfta om man samarbetat i ärendet.

Andra myndigheter till hjälp

– Rikspolisstyrelsen har rätt att begära stöd av Överbefälhavaren. Men om så har skett i det här fallet kan jag inte kommentera, uppgav Anders Sjödén, vakthavande informatör på Försvarsmakten.

Däremot uppger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalen, att andra myndigheter hjälpt till med sökandet:

– Vi har fått stöd av andra polismyndigheter. Och Sjöräddningen har bidragit med helikopter. Vad gäller Försvarsmakten så har jag inga uppgifter på om de varit inkopplade. Och jag skulle i vilket fall inte gå ut med dem, säger han till Aftonbladet.

Enligt polisen har helikoptern flugit väldigt lågt och kan därför ha undgått radarn helt.

Men om den har befunnit sig på tillräcklig höjd för att synas på återstår ändå problemet med att identifiera just den helikoptern – om andra flugit vid samma tillfälle.

Enligt lagen måste flygfarkoster som flyger inom kontrollerat luftrum ha igång sin sändare. Men i övriga områden är det fritt fram att vara "osynlig".

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.

ANNONS